Wat geeft jou mentale energie?

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Mentale energie

Wat is mentale energie?

De focus van energie!

Mentale energie gaat volgens Hollins over bewuste gedachten en het vermogen om gefocust en gedisciplineerd door het leven te gaan, zelfs wanneer je in verleiding wordt gebracht of afgeleid wordt. In zijn boek verwijst hij naar onderzoek van Baumeister, die stelt dat het brein slechts een gelimiteerd aantal gedachten en beslissingen kan maken, voor het uitgeput raakt. Hollins raadt daarom aan om banale beslissingen uit je dag te schrappen, om energie vrij te maken voor grote, impactvolle beslissingen. Ook waarschuwt hij voor ‘keuzestress’ en pleit hij voor het limiteren van je keuzes: het hebben van teveel opties heeft namelijk een negatieve invloed op het beslissingsvermogen.

Volgens Jasmin wordt vandaag de dag veel beroep gedaan op onze mentale energie: “We leven in een prestatiegerichte maatschappij waar we zeer gericht zijn op uiterlijke schijn: we vergelijken ons met elkaar op sociale media en of het nu gaat over ons privé- of ons professioneel leven, de lat ligt hoog. Door steeds in ons eigen hoofd te zitten, zijn we het contact met ons lichaam en de voeling met onze innerlijke belevingswereld verloren. Piekeren en stress zijn de grootste mentale energievreters. Onderzoek heeft bewezen dat stress daarnaast een impact op je volledige functioneren heeft, en dat zich dat kan uiten op alle energielevels. Fysiek kan het zorgen voor onder andere buikpijn, spanningshoofdpijn en nek- en schouderklachten. Emotioneel word je vaak prikkelbaarder, heb je een korter lontje of krijg je last van huilbuien. Mentaal kan je je moeilijker concentreren, bijvoorbeeld op het werk. En op spiritueel vlak verlies je motivatie en betekenis. Het is moeilijk om stressvolle situaties volledig uit je leven te bannen, maar je kan er wel beter mee leren omgaan, bijvoorbeeld door mindfullness in je dagelijkse leven te integreren en te werken aan een positieve mindset.”

Wie?

De wetenschapper!

Jasmin: “Iemand met een hoge mentale energie is analytisch ingesteld, heeft oog voor detail en gaat helemaal op in zijn of haar denkwerk. Waar deze profielen op moeten letten, is dat ze soms vergeten voor zichzelf te zorgen en fysieke signalen negeren: hongergevoel, koude en vermoeidheid worden minder snel opgemerkt.”

Opladen. Hoe?

  1. Positieve mindset!

Jasmins tip: “Werk aan een positieve mindset. Iemand die het glas halfvol ziet, zal minder focussen op zaken die mislopen en meer kijken naar wat goed gaat. Bijgevolg zal die ook minder piekeren. Probeer jezelf ook flexibel en open op te stellen en ga nieuwe uitdagingen niet uit de weg.

  1. Zorg voor je brein!

Jasmins tip: Als je een job uitoefent die cognitief veel van je vraagt, doe je er goed aan om af en toe een rustpauze in te lassen – staar bijvoorbeeld enkele minuten uit het raam – of doe even iets helemaal anders. Gun je brein wat ontspanning. Mensen die in het dagelijkse leven net weinig met hun hoofd, maar veel met hun handen bezig zijn, proberen zichzelf best mentaal uit te dagen: lees een boek, volg een opleiding, maak een puzzel, leer iets nieuw.”

  1. Complimentjes!

Jasmins tip: Ook is het goed om te oefenen in zelfcompassie en reflectie, zeker voor mensen die erg kritisch zijn. We kunnen soms zo hard voor onszelf zijn en dat is nergens voor nodig. Zelfwaardering is een mentale overtuiging die we kunnen kweken: houd een dagboekje bij, waar je elke dag 3 complimentjes aan jezelf opschrijft. Dat mogen kleine dingen zijn: een leuke babbel met een collega of dat eerste (spannende) stapje dat je gezet hebt in een nieuw project.”

“Piekeren en stress zijn de grootste mentale energievreters”

Maken arme mensen onverstandige beslissingen?

Sendhil Mullainathan (Harvard economoon) en Eldar Shafir (Princeton psycholoog) deden onderzoek naar cognitieve bandbreedte en schreven hun bevindingen neer in het boek: ‘Schaarste. Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen’. Zij stellen dat mensen met een beperkte cognitieve bandbreedte – door gebrek aan schaarste in geld en/of tijd –  dommere beslissingen maken en langetermijnvisie ontbreken. Ze linken dat ook aan armoede: armen zijn niet in staat zichzelf te helpen, net omdat ze cognitieve bandbreedte – mentale energie – missen om rationeel, analytisch en probleemoplossend te denken. Volgens hun experiment veroorzaakt armoede een verlies van 13 punten in je IQ.

 

illustratie van een brein voor mentale energie

Meer lezen over andere energielevels?

2 reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.