Portret van Bart de Waele©Karoly Effenberger

Bart de Waele: “AI zal ons niet vervangen”

Redactie: Thijs Dely; Foto’s: Károly Effenberger

Beschouwt zijn gezin als de kern. “Kinderen krijg je niet, die heb je in bruikleen. Hoe ouder en zelfstandiger ze worden, hoe minder grip je op hen hebt. Wij hebben er 3: Wolf zit op kot, Kobe en Merel in het middelbaar. Soms is het dus druk in ons huis, maar soms voelt het ook leeg. Daar kan ik wel mee om. Op zondagmiddag hou ik ervan samen te eten. Ik kook dan voor het hele gezin en hoop die traditie nog zo lang mogelijk te kunnen voortzetten.”

Geeft graag kennis door. “Het is onze plicht om waarde toe te voegen en niet enkel te onttrekken. Ik probeer daarom zo veel mogelijk waarde toe te voegen aan de ecosystemen waarin ik actief ben: het bedrijfsleven, de ondernemerswereld … Ik zetel in adviesraden, maar ook daarbuiten komen veel startende ondernemers bij me om advies. Dat doe ik met veel plezier. Op het einde vraag ik dan dat ze me ‘betalen’. Niet in geld, maar in advies: als er over 20 jaar een jonge gast bij hen om raad komt vragen, moeten ze die op hun beurt ook helpen.”

Heeft geen nood aan fysieke stilte. “Sommige mensen raken snel overprikkeld. Ik heb daar geen last van. Ik leef van informatie en kom dan ook tot rust door heel veel informatie te absorberen. Een halve of volledige dag achter mijn computer kunnen zitten om te lezen, geeft mij energie en ideeën. Ik heb een feedreader – als je dat nog iets zegt – met ongeveer 2.000 blogs, dus aan leesvoer geen gebrek.”

Heeft nauwere connecties met sommige mensen die hij uit de digitale wereld kent, dan met sommige mensen uit de ‘echte’ wereld. “Intimiteit en connectie zijn evenzeer mogelijk in de digitale wereld als in de echte wereld. In het begin van de jaren 2000 speelden mijn vrouw, ikzelf en een groep mensen uit heel Europa geregeld samen Asherons Call. Dat was een online game waarin je een karakter speelt, monsters verslaat en buit verzamelt in een virtuele wereld. Ik bracht uren door in digitale dungeons, monsters doodslaand met een Duitser die ik niet kende. We hebben nog nooit zo betekenisvol gezwegen met elkaar als toen. We zochten elkaar later met de hele groep op in levenden lijve. Peter uit Den Haag is intussen getrouwd met Ro uit Tel Aviv en is ook naar daar verhuisd. Kirsten uit Londen bleek een 1.90 meter grote transgender te zijn. Boeiend.”

“Ook in de digitale wereld zal de mens altijd het centrale ijkpunt blijven”

Maakt zich zorgen over de planeet. “Als alles vol zit met PFAS of onze toevoerkanalen vallen weg, dan wil ik mijn gezin kunnen voeden. Ik ben dus vorig jaar begonnen met een moestuin en ik amuseer me enorm. Ik kweek courgetten, maak mijn eigen compost … Intussen is het in ons gezin een wedstrijd om zo weinig mogelijk afval te produceren: de blauwe PMD-zakken moeten zo lang mogelijk leeg blijven.”

Is niet bang voor artificiële intelligentie (AI). “Ik ben ‘een techno-optimist’: ook in de digitale wereld zal de mens altijd het centrale ijkpunt blijven. AI is een term geworden waarop heel veel hoop en angst worden geprojecteerd, maar ik zie het gewoon als een nieuwe tool, zoals Excel in de jaren ’80. AI is altijd een absoluutheid: het is nul of één. De essentie van mens zijn is net het omgaan met paradoxen: wij zijn altijd twee of meer verschillende zaken tegelijk. Generatieve AI, die beelden en poëzie ‘maakt’, is louter een waarschijnlijkheidsmachine die op basis van alles wat er ooit al is gemaakt de meest plausibele volgende optie zal kiezen. Dat is dus per definitie het gemiddelde van alles wat er al bestaat. Maar échte kunst en échte vooruitgang zullen altijd veel méér zijn dan dat. AI zal ons niet vervangen.”

Wie is Bart (52)?

Portret van Bart de Waele©Karoly Effenberger

Portret van Bart de Waele©Karoly Effenberger

  • Bart is getrouwd met Gudrun. Samen hebben ze 3 kinderen: Wolf (20), Kobe (16) en Merel (13)
  • Woont in Wondelgem
  • Helpt als zaakvoerder van iknowaguy.be bedrijven om het best passende communicatiebureau te selecteren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.