Lies Schroeyen

De parabel van de talenten

Over beleggen, verdienste en opklimmen in een zenuwslopende war for talent

“In de postcoronawereld zal talent meer dan ooit het verschil maken.” Het is een quote van Steve Rousseau, ceo van House of Talents. De war for talent waar hij het over heeft, is al langer aan de gang, denk maar aan de vele knelpuntberoepen en oningevulde vacatures. Maar 2000 jaar geleden was men er blijkbaar ook al mee bezig, want in de Bijbel staat een heel bijzonder verhaal over die ‘talenten’. Een meester gaf er voor hij op een buitenlandse reis vertrok aan elk van zijn 3 dienaars talenten mee, respectievelijk 5, 2 en 1. Hij die 5 talenten gekregen had, verdiende er 5 bij en hij die 2 talenten ontving, verdiende er 2 bij. Maar de man die 1 talent had gekregen, begroef het uit angst voor zijn meester stilletjes in de grond en bezorgde het bij zijn terugkeer eenvoudigweg terug. Zijn meester was echter furieus: ‘Slechte en luie knecht, je wist toch dat ik oogst waar ik niet gezaaid heb en binnenhaal waar ik niet heb uitgestrooid? Je had mijn geld op de bank moeten beleggen dan zou ik mijn bezit met rente teruggekregen hebben. Neemt hem het talent af en geef het aan wie de tien talenten heeft. Want aan ieder die bezit, zal gegeven worden, in overvloed zelfs; maar wie niet heeft, hem zal nog ontnomen worden zelfs wat hij heeft.’

Een keiharde meester. Of niet? Lies Schroeyen legt het verhaal naast onze prestatiemaatschappij. “Succes wordt vaak toegeschreven aan het eigen talent van die persoon, het is een verdienste. Maar we vergeten even vaak dat ook andere factoren een rol spelen: afkomst, financiële situatie, gezondheid, connecties… Belangrijke hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat iemand meer bereikt dan een ander.” Hoe kijken we vandaag naar ons talent? Als iets dat van ons is? Of als iets dat ons gegeven is? Als iets individueel of als iets dat in verbinding staat met mensen en factoren waar we afhankelijk van waren of zijn? Met andere woorden: in hoeverre zijn onze talenten onze eigen verdienste? Is het echt onze verdienste dat we meer geld verdienen dan onze partner? En welk deel komt ons dan toe? Hoe voelen we ons ten opzichte van onze partner, onze vrienden, kennissen of onbekenden die het met meer of minder moeten doen? De figuur in de tekening van Lies Schroeyen beklom met succes de spreekwoordelijke ladder naar de top. “Ze draagt een medaille, een uiterlijk teken van haar verwezenlijkingen. Ze is groot, larger than life. Ze kijkt vanuit de hoogte neer op de andere personages. De afstand tussen de ‘winnaar’ en de ‘verliezers’ is opvallend. De figuren onder aan de berg stellen zich vragen. Eén personage lijkt gedemotiveerd: de top bereiken is moeilijk zo zonder ladder en klein van gestalte. Verderop trekt een ouder zijn kind weg van de scène. Wil die geen aandacht besteden aan het succes van zijn kind? Een andere ouder wijst naar de berg en praat met haar kind. Spreekt ze het moed in? Vergelijkt ze? Of stelt ze gerust?”

 

Wie is Lies Schroeyen?

 

 

 

 

 

 

Lies Schroeyen is een illustrator uit Hasselt. Ze maakt tekeningen waarbij sfeer en gevoel een grote rol spelen. Inspiratie haalt ze uit het dagelijkse leven, eigen ervaringen en poëzie. Het liefst werkt ze met inkt en waterverf omdat er met deze materialen toevalligheden kunnen ontstaan. Ze maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Daarnaast werkt ze als leerkracht Beeldatelier aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt.

@liesschroeyen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.