Herbestemming – Wat met onze kerken en kapellen?

Domein Menas

Sint-Maria-Aalter

Redactie: Veerle Frissen, fotografie: Filip Erkens

  • Menas is een 15 hectare groot domein van de Broeders van Liefde met een kasteel, een kapel en een gastenverblijf met 58 kamers in Sint-Maria-Aalter.
  • Tot 2014 was het de plek waar kandidaat-broeders – of novicen – een opleiding tot broeder volgden en een eerste keer in gemeenschap samen
    leerden leven.
  • Sinds 2014 is Menas een stilte- en ontmoetingsplek waar bezinningsdagen, stiltewandelingen, teambuildingsdagen, brainstormsessies of inspiratieweekenden gehouden worden en waar koren, schrijvers en zinzoekers je al voor zijn geweest.
  • Op het domein is ook een gemeenschap gehuisvest van vijf broeders en 2 gastresidenten die bezoekers kunnen ontmoeten.

Kristof Lataire, coördinator: “Hier komt men naartoe als men op zoek is naar verstilling, verdieping of verbinding. Het doel van deze plek is mensen laten reflecteren over hun eigen spiritualiteit en identiteit. Wie ben ik? Waar wil ik naar toe? Steeds meer mensen hebben nood aan rust en ruimte voor zelfreflectie: volledig tot stilstand komen en tegelijk iets ontdekken over zichzelf dat ze misschien tijdelijk kwijt waren. Ze kunnen zich hier laten inspireren door de spiritualiteit van de broeders.”

Eyecatcher

De groenten-, fruit- en bloementuin van de novicen wordt heropgestart door een team van drie jonge mannen. Naar de traditie van de broeders die vroeger elke donderdagnamiddag de tuin bewerkten, planten, onderhouden en oogsten zij hier een enorme moestuin. Psychiatrische patiënten van Sint-Amandus in Beernem volgen er wekelijks groentherapie.

Een van de meest in het oog springende ruimtes is de huiskapel: een open­getrokken ovalen ruimte in arenavorm met comfortabele ziteenheden waar mensen in dialoog kunnen gaan met elkaar. Het altaar heeft eveneens een ovale vorm en de sacristieruimte bevindt zich achter een wand met kleine vensters zodat steeds wisselende objecten in de spotlights gezet kunnen worden.

De toekomst van kerken en kapellen?

“Ons erfgoed mag geen museumstuk worden. We blijven zoeken hoe het een verbindende sociale rol kan vervullen. De Broeders van Liefde hebben zelf aangegeven dat ze het domein wilden openstellen omdat ze niet willen dat hun DNA en inspiratie verloren gaat. Nieuwe engagementen en activiteiten zorgen voor vers leven terwijl de traditionele boodschap van naastenliefde en gastvrijheid wel steeds intact blijven. Door nieuwe ontmoetingen en verrassende gasten en groepen groeien inzichten en kunnen wederzijdse vooroordelen gesloopt worden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.