Kunstwerk 'stretch' van Veerle de Grave

Veerle de Grave: collage kunst met een maatschappelijke insteek

Kunstwerk 'The Artist Way' van Veerle de Grave
Kunstwerk ‘The Artist Way’ van Veerle de Grave

Socials. Er is zoveel, dus er moet wat getoond worden. Om je als kunstenaar te profileren kan je tegenwoordig moeilijk anders dan meedoen aan het helse tempo en format dat sociale media opdringen. Niet meedoen betekent verliezen, meedoen betekent dansen naar de pijpen van het systeem dat de broek draagt en vaak ook inboeten op tijd voor het creatieproces. Die balans zoeken en van broek veranderen vraagt lef.

– Geïnspireerd op de Column ‘Bored Turbulence’ van Jee Kast

Kunstwerk 'selfie' van Veerle de Grave
Kunstwerk ‘selfie’ van Veerle de Grave

Selfie. De selfiespeelt perfect in op een aantal basismotivaties voor menselijk gedrag – sociale erkenning, onze drang naar exclusiviteit en ons beloningsysteem dat een shot dopamine krijgt bij elke ‘like’ die we krijgen. Relateert ons zelfbeeld dan nog aan de wereld, de mensen met wie we in verbinding staan of louter aan de ‘selfie’ zelf en in welke mate werken ze dan (zelf)vervreemding in de hand?

Kunstwerk 'stretch' van Veerle de Grave
Kunstwerk ‘stretch’ van Veerle de Grave

Stretch. Als je de tijd neemt om een ‘probleem’ te observeren, zie je dat de druk om oplossingen te vinden voordat we het probleem echt snappen, toeneemt. Deze collage illustreert deze ‘spreid – of stretch – stand’. Om gezinsleven, huishouden, carrière en zelfzorg te combineren, creëert de welnessbusiness een nieuw probleem: tijd voor ontspanning. Omdat er met oplossingen meer geld te verdienen valt, dan met ‘minder’ doen.

– bron: Artikel ‘Als we het probleem nu eens niet oplossen’ (NRC Handelsblad).

Deze 3 collages vormen een aanvulling op en maken deel uit van Veerle haar collagereeks ‘Le Malade Imaginaire’, een reeks waarin de relatie tussen welzijn en maatschappij kritisch onder de loep wordt genomen. De serie toont een schrijnend verhaal van iemand die hulp op maat zoekt. De beelden kaarten aan waar de pijnpunten voor mensen in de zorg liggen en onderzoeken optisch waar er mogelijk een innerlijke balans of een doorbraak ligt.
v

Wie is Veerle de Grave?

Portretfoto Veerle de Grave©Sander Buyck
Portretfoto Veerle de Grave©Sander Buyck

Veerle de Grave (°1983) is een gepassioneerde collagekunstenares met een professionele achtergrond in antropologisch onderzoek, sociaal-cultureel werk, buurtopbouwwerk, onderwijs en coaching. Vier jaar geleden begon haar (analoge*) creatieve reis in de wachtzaal van een dokter. Sindsdien is de eenvoud van knippen en plakken een passie geworden die niet langer uit haar leven is weg te denken. Dankzij haar eigenwijze montagetechniek en seriële verbeeldingskracht vertelt ze doorheen haar werk heel wat verhalen. Zij stelt vragen, klaagt aan en nodigt kijkers uit in een spiegel te kijken, met heel wat ironie. Hoewel ze tragiek en maatschappijkritiek niet schuwt, toont ze een openheid en een streven naar schoonheid, humor en hoop.

www.gazellecollageart.be

Instagram: @veerle_de_grave

Facebook: veerle.degrave

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.