Mijn elfde gebod

 Mensen houden niet van regels. We willen vrij zijn, zelf bepalen wat we doen en hoe we leven. En tegelijk slaan we elkaar in tijdschriften, op toiletdeuren en op sociale media om de oren met 10 do’s en don’ts om op allerlei manieren ons leven te optimaliseren. 10 richtlijnen om gelukkiger te worden, je huis op te ruimen, ethisch te consumeren, duurzaam te reizen, in slaap te vallen, af te vallen, op te vallen, thuis te bevallen. Deze ochtend las ik in de krant 10 tips om mijn energielevel te boosten. ‘Lach’ luidde de laatste en alsof ze me een handje wilden helpen, hadden ze een cartoon op de pagina ernaast geplaatst. En zowaar: ik lachte.

In de Bijbel staan er ook zo’n tips: do’s en don’ts onder de noemer ‘De Tien Geboden’. Tien regels, tien grenzen om niet te overschrijden. Toch beschouw ik ze niet als regels die me beperken, integendeel. Het zijn regels die mij net iets gunnen. Ze zijn bedoeld om vrij te kúnnen leven en keuzes te maken. Ze zijn een uitnodiging. Steeds weer opnieuw. Betekenis geven aan de dingen, is voor mij de grote uitdaging. En verantwoordelijk omgaan met de keuzes die ik maak. Het gaat mij namelijk niet altijd om wat ik doe, maar vooral om hoe ik iets doe. Dat moet de nadruk en aandacht krijgen. Ik hecht veel belang aan de vorm en het proces.

Voor dat alles moet ik regelmatig de stilte opzoeken, leren luisteren naar mijn ziel en haar verlangens, spiegel durven zijn voor mijn omgeving én voor mezelf. De chaos van de 1001 geboden, tips, do’s en don’ts overzien en in mijn kracht komen, om heel misschien aan het einde van de dag tot een elfde gebod te komen: mijn missie, mijn zingeving. Datgene wat mijn leven en dat van anderen betekenis geeft.

 

Bio

Broeder Luc Lemmens is bestuurder bij de groep Broeders van Liefde. Hij woont in Gent, samen met 6 medebroeders en houdt van koken, gastvrijheid en cultuur. Hij gaat minstens 2 keer per maand naar een theater-, musical- of dansvoorstelling. Br Luc droomt ervan ooit een reis te maken naar Zuid-Afrika.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.