Vier energielevels, vier getuigenissen

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Korneel, Louis, Johan en Lotte lichten toe hoe hoog zij hun energiehuishouding scoren

vier getuigenissen over persoonlijke energiehuishouding

Korneel Warlop 

 • Leeftijd: 38 jaar
 • Regio: Torhout, West-Vlaanderen
 • Beroep: Vice-President Marketing Europe, Middle East & Africa bij Barry Callebaut Group, Master Public Administration
 • Hobby’s: gastronomie, lopen, badminton, reizen

man met chocolade over zijn energiehuishouding

Fysieke energie – 40%

“Ik slaap gemiddeld maar 5 uur per nacht. Daarnaast sport ik wel, maar niet frequent genoeg. Daar begin ik echt wel last van te ondervinden. Zo werd ik vorig jaar geopereerd aan een hernia als gevolg van veelvuldig zitten tijdens de lockdowns. Ondanks deze ongemakken merk ik wel dat ik best een sterk lichaam heb en veel kan dragen. Maar ik zou absoluut aandachtiger moeten zijn voor de signalen die mijn lichaam zendt.”

Emotionele energie – 80%

“Ik geniet echt van persoonlijke connecties. Gelukkig heb ik daar een ideale job voor, want ik denk dat ik gemiddeld zo’n 30 à 50 mensen per dag zie in diverse meetings en op events. Daarnaast vind ik familie extreem belangrijk en probeer ik altijd er te zijn voor mijn ouders en zus. Als er al vrije tijd is, dan spendeer ik die het liefst met mijn dichtste vrienden. Hen terugzien zijn, net zoals chocolade, shotjes dopamine. Puur geluk en volgens mij ook de essentie van het leven.”

Mentale energie – 60%

“Mijn tekort aan fysieke energie heeft een impact op mijn mentale frisheid. Nochtans wordt in mijn rol verwacht dat ik in elke meeting op elk moment iets zinvols kan zeggen. Daarvoor moet je constant alert zijn, wat mentaal best vermoeiend is. Dat is ook iets wat ik nog moet leren, want ik ben nog niet zo lang actief in mijn huidige rol.”

Spirituele energie – 70%
“Door een paar ingrijpende gebeurtenissen werd ik op jonge leeftijd al geconfronteerd met de grotere vraagstukken in het leven zoals verlies en afscheid, liefde en haat, afstand en connectie. Persoonlijk heeft dat er bij mij voor gezorgd dat ik veel bewuster in het leven sta. Ik wil het leven voelen en omarmen en ‘de dingen’ moeten echt zijn. Net zoals de vriendschappen en relaties. Ik ben ervan overtuigd dat teveel mensen te vaak vergeten dat je maar één leven hebt, en dat je er dus alles moet proberen uithalen. Dat bewustzijn kan me soms ook wat in de weg staan, door te veel te relativeren. Maar liever dat dan jezelf té serieus te nemen. Ik vind een gezonde dosis humor en zelfrelativering absoluut noodzakelijk om het leven draaglijk te maken en te houden.”

Louis Vijncke 

 • Leeftijd:21
 • Regio: Scheldewindeke
 • Beroep: student digitale marketing
 • Hobby’s: voetbal, gamen

man over zijn energiehuishouding

Fysieke energie – 70%

“Ik slaap te weinig en ook onregelmatig, hierdoor voel ik me overdag wel eens moe. Ik heb echter wel voldoende energie om sportactiviteiten te doen; zo ben ik toch dagelijks bezig met bewegingsactiviteiten. Ik let niet tot weinig op mijn voeding. Ik eet wel zeer divers en ook voldoende. Maar een zakje chips en frisdrank zijn zeker en vast niet uitgesloten.”

Emotionele energie – 65%

“Mijn emotionele energie wordt sterk bepaald door het aantal sociale contacten die ik heb tijdens mijn dag. Ik spreek zoveel mogelijk af en ben graag bij de mensen bij wie ik mij goed voel.”

Mentale energie –80%

“Mijn mentale energie kan sterk beïnvloed worden door muziek. Zo haal ik veel kracht uit muziek en kan muziek er ook voor zorgen dat ik een bepaalde focus krijg, waardoor ik zeer goed kan werken. In het algemeen probeer ik ook zeer oplossingsgericht te denken en alles op een objectieve manier te bekijken.”

Spirituele energie – 20%

“Met spirituele energie ben ik niet bezig. Ik bekijk de dingen dag per dag en zie wel wat er op mij afkomt. Ik vind het wel belangrijk hoe mensen naar mij kijken. Ik wil graag geliefd zijn bij de mensen, niet om mijn eigen belangen maar om een goed mens te zijn.”

Johan De Roo

 • Leeftijd: 74
 • Burgerlijke stand: getrouwd, 3  kinderen, tien kleinkinderen
 • Regio: Kleit
 • Beroep: gepensioneerd
 • Hobby’s: met de koersfiets rijden, sport bekijken op tv, lezen, reizen

man met baby's over zijn energiehuishouding

Fysieke energie – 80 %

“Ik voel mij fysiek vrij goed. Ik ga rond 12 uur slapen en sta op tussen 7u30 en 8u30, fris en monter. Ik ben een zoetekauw, maar ik probeer zeker gezond te eten: veel groenten, fruit, soep en vis. Ik beweeg ook regelmatig: ik ga graag koersen met mijn fiets, krullenbollen en wandelen met mijn vrouw. Momenteel heb ik wel last van mijn knie, dus ik doe het rustig aan.”

Emotionele energie – 75%

“Als weduwnaar voelde ik me soms eenzaam. Sinds ik hertrouwd ben, heb ik dat niet meer. Ik heb ook een breed netwerk met sociale contacten en enkele zeer goede vrienden. Daarnaast hecht ik veel belang aan mijn familie: 2 dagen in de week zorg ik voor mijn kleinkinderen en daar laad ik emotioneel echt van op. Ik maak ook graag plezier: een uitstap, activiteit of reis. En ik ben altijd te vinden voor een mopje. Ik lach elke dag.”

Mentale energie – 80%

“Mijn mentale energie scoor ik best goed. Ik heb altijd veel met mijn hoofd bezig geweest en ook nu hou ik mezelf scherp: ik zetel nog in verschillende vergaderingen, geef af en toe een speech, lees historische boeken, bezoek graag musea. Ik vind het leuk om mijn geest te blijven uitdagen, al merk ik wel dat ik minder goed onthoud dan vroeger, en dat nieuwe dingen leren, zoals het gebruik van een smartphone en sociale media, moeilijker gaat. Maar ik heb ook niet echt nood aan al die technologie.”

Spirituele energie – 75%

“Ik draag graag mijn steentje bij aan de gemeenschap. Ik zit in veel werkgroepen en ben actief in verschillende verenigingen. Zolang ik me fysiek sterk genoeg voel, zou ik mijn engagement graag continueren. Maar als ik op een gegeven moment plaats moet ruimen voor een jongere generatie, is dat helemaal ok. Ik vind het gewoon fijn om mij nuttig te voelen en een doel te hebben. Individualisme en ik-gericht denken is sowieso niet aan mij besteed. Ik heb binnen mijn mogelijkheden altijd geprobeerd iets te doen voor andere mensen, en zeker diegene in kwetsbare situaties.”

Lotte Lesage

 • Leeftijd: 36
 • Burgerlijke stand: Gehuwd met Philippe en mama van 4 kinderen (Marta (10), Oskar (8), Jules (5), Jeanne (2))
 • Regio: Antwerpen
 • Beroep: Leerkracht woord en stemactrice
 • Hobby’s: Weinig vrije tijd momenteel, maar anders naar theater gaan of lekker eten

gezin met kinderen over hun energiehuishouding

Fysieke energie 40%

“Ik weet dat fysieke energie heel belangrijk is, maar bewegen en voldoende slapen zijn de eerste dingen die ik laat schieten. Soms kan ik echt hunkeren naar een fysiek sterk en fit lijf, maar tegelijk slaag ik er niet in om er tijd en ruimte voor vrij te maken. Tot nu toe kan mijn lichaam het allemaal dragen, maar ik besef wel dat ik er werk van zal moeten maken. Ik heb al een paar keer een serieuze waarschuwing gehad en dat besef ik.”

Emotionele energie 70%

“Ik ben een gevoelig persoon en hecht veel belang aan mijn emoties. Ik zie ze als een soort raadgever in mijn leven. Ik voel bijvoorbeeld snel dingen aan bij andere mensen. Emoties hebben dus een grote impact op wie ik ben en op hoe ik me voel, zowel in de positieve als in de negatieve zin. In de maalstroom van het leven probeer ik toch bewust in te checken bij mezelf: hoe voelt dit nu eigenlijk? Wat doet dit of dat met mij? Via mindfulness probeer ik in contact te komen met die emoties. Het is ook iets dat ik mijn kinderen probeer aan te leren. Bij kleintjes zijn die emoties soms heel hevig, maar het is belangrijk dat ze er mogen zijn. Ikzelf heb dat vooral in mijn theaterstudies geleerd en er de voorbije jaren ook best wat over gelezen, maar het blijft een zoektocht die nooit af zal zijn.”

Mentale energie 70%

“Mijn mentale ruimte wordt vooral ingenomen door het managen van mijn gezin. Een groot gezin is als een computer met honderden openstaande tabbladen. Dat is best belastend en zorgt voor minder ruimte om mijn geest op andere dingen te richten, zoals een boek lezen. Anderzijds geeft het samenzijn met ons 6 mij ook vaak een boost. Ze zijn écht een cadeau en daar ben ik dankbaar voor. Daarnaast voel ik me heel betrokken bij wat andere mensen meemaken, maar merk dat ik er in deze levensfase veel minder mentale energie voor kan opbrengen. Vroeger schreef ik bijvoorbeeld vaak kaartjes als vrienden, kennissen of familie iets meemaakten, nu kom ik daar niet altijd toe, ook al denk ik wel aan hen. Dan heb ik soms het gevoel tekort te schieten bij mensen die me na aan het hart liggen.”

Spirituele energie 70%

“Ik ben katholiek opgevoed en op zondag vertrokken we samen naar de kerk. Dat uurtje rust deed mij achteraf gezien eigenlijk veel deugd en erna was er een aperitief en speelden we met de andere kinderen. Mijn talenten inzetten voor een groep en voor anderen is iets wat mij vandaag ook nog steeds veel voldoening geeft. De oudergroep en het straatcomité zijn twee engagementen waardoor ouders elkaar kunnen ontmoeten. Uit die babbels, gesprekken en momenten van verbinding haal ik veel energie. Mijn kinderen noemen mij niet zomaar ‘kletskous’. Vorige week was ik onverwacht 24 uur alleen in de Ardennen. Met niemand praten, niemand zien: dat voelde zo raar. Samen met andere mensen iets opbouwen, samen leute maken en iets op poten zetten, vind ik echt zinvol. Ik heb een sterk geloof in het idee dat we ‘het samen moeten doen’. Misschien is die ‘liefde’ mijn godsbeeld?”

energiehuishouding batterijen illustratie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.