Opening “Bewegen vanuit bewogenheid”
Koen De Fruyt is diensthoofd Identiteit bij de centrale diensten van de groep Broeders van Liefde in België en diensthoofd Zinzorg & Pastoraal in het PC Sint-Amandus te Beernem. Vanuit zijn betrokkenheid bij de werking van Menas leverde hij de teksten aan voor de inspiratieroute.
Bezieling en christelijke inspiratie in zorg en onderwijs. Er is veel over te doen, maar waar gaat dit eigenlijk over? Wat bezielt ons om elke dag weer het beste van onszelf te geven? Hoe blijven we dit jaar na jaar doen met hart en ziel? En wat heeft dat met christelijke inspiratie te maken? Waar gaat die christelijke inspiratie trouwens over? In de openingstoespraak verkent Koen De Fruyt het veld waar bezieling van mensen en christelijke inspiratie elkaar raken. In beweging, vanuit bewogenheid.
De werkwinkels
1. Wie of wat beweegt jou? – DORIEN VELTENS
Dorien werkt halftijds als stafmedewerker op de dienst Identiteit bij de Broeders van Liefde. Daarnaast is ze halftijds begeleider voor het vak rooms-katholieke godsdienst bij de Broeders van Liefde.
Werkwinkel:
Een openhartig zoldergesprek – spreken over wie of wat jou beweegt, is een intiem gebeuren. Horen spreken over wat iemand anders beweegt, kan een inspirerende ervaring zijn. We ontmoeten elkaar voor een openhartig gesprek en trekken ons daarvoor terug op de sfeervol ingerichte zolder van Menas.
2. Over perspectief ontwikkelen en biljarten als blikopener.- SOFIE VERSCHEURE
Sofie is ondernemer, geboeid door de kracht van woorden en poëzie. Ze is bezieler van Symposion, een woordenwinkel én inspiratieplek. Ze is mee-initiatiefnemer van vzw YOT, een labo voor levensbeschouwing in en rond de Magdalenakerk in Brugge. Patroondoorbrekend denken, de trialoog en zones van zin vormen de basis van waaruit ze aan ‘perspectief-ontwikkeling’ doet. Ze begeleidt groepen en teams in hun zoektocht naar nieuwe invalshoeken op het domein van zingeving en spiritualiteit
Werkwinkel:
Een groep inspireren, zoeken naar nieuwe inhouden voor thema’s en een creatieve aanpak voor initiatieven die je elk jaar weer organiseert. Waar vind je je inspiratie en hoe hou jij de bezieling erin ? Deze workshop daagt je uit om als perspectiefontwikkelaar op een eigenzinnige manier op zoek te gaan naar de essentie en gelaagdheid van vorm en inhoud in het werken met mensen. We laten je kennis maken met de trialoog en oefenen ons in 2 methodieken die patroondoorbrekend kunnen werken.
3. Verhalen in beweging. – ANN VERSCUREN
Ann werkt deeltijds als ziekenhuispastor in PZ Asster in Sint-Truiden. Daarnaast begeleidt ze voor KU Leuven lotgenotengroepen voor mensen in rouw. Ze volgde lang geleden – in 1999 – een opleiding ‘bibliodrama’ (oftewel: ‘verhalen in beweging’) en iets korter geleden de jaaropleiding Narratieve Therapie. Ze houdt van verhalen in boeken en van mensen, van tandemen met haar ‘liefje’ Hans, van home-made granola, klaprozen en Klein Geluk.
Werkwinkel:
‘Een lamme wordt op een draagbaar tot bij Jezus gedragen; men laat hem door het dak van een huis tot voor Jezus’ voeten zakken.’ We laten dit overbekende verhaal letterlijk in beweging komen: we zetten niet alleen woorden in, maar ook ons lichaam. We kruipen in de rol van lamme, drager, Jezus, omstaander. In het tweede deel van de workshop gaan we per twee in gesprek over een persoon uit ons leven die ons gedragen heeft. We gebruiken daarvoor de achtergrond van ‘re-member-ing’ uit de narratieve therapie. Welkom!
4. Tai chi – een kunst waarbij het zachte het harde overwint. -MARC DEFORCHE
Marc is in 1990 gestart met het beoefenen van tai chi. In 1993 heeft hij zijn huidige leraar Patrick Kelly ontmoet, een tai chi meester uit Nieuw Zeeland. Tot op heden volgt hij zijn intense workshops. Rond 1995 is Marc bescheiden gestart met een eigen school, met de steun van Patrick. Deze is nu uitgegroeid tot een grote school met een enthousiaste groep van lesgevers.
Werkwinkel:
Tai chi is een kunst waarbij het zachte het harde overwint, het kalme het agressieve onderwerpt en het subtiele het brutale overstijgt. Wie tai chi beoefent, ontwikkelt interne kracht en sensitiviteit. Tai chi brengt lichaam en geest in evenwicht. In deze werkwinkel maken we via gerichte oefeningen kennis met deze kunst.
5. Bewogen filmbeelden. Oefening in beeldend denken. – KOEN DEKORTE
Koen is coördinator van YOT vzw, verbonden met de Brugse Magdalenakerk. Aan de Vives Hogeschool geeft hij levensbeschouwelijke vakken en filmeducatie in het studiegebied Onderwijs. Zijn interesse gaat uit naar film als hedendaagse spiritueel glasraam van deze tijd.
Werkwinkel:
De film ‘Andrei Roeblev’ (1964) van de Russische grootmeester Andrei Tarkovsky geldt als één van de belangrijkste spirituele films ooit gemaakt. Na een korte inleiding bekijken we één fragment van 20 minuten uit de film en laten we ons raken door het filmbeeld. We gaan met elkaar in gesprek over wat we (niet) gezien hebben en hoe de filmbeelden onszelf in beweging zetten.
6. De wijsheid van je lijf in beweging. – PETER DOLL
Peter exploreert en integreert sinds 2005 intens lichaamswerk via Bio-energetica, dans, actieve meditaties en vuurlopen. Als ervarings- en lichaamsgericht therapeut begeleidt hij afgestemd met oog voor mogelijkheden en tempo. Hij is als medewerker Zinzorg & Pastoraal werkzaam in het Psychiatrisch Centrum St. Amandus, Beernem. Daar neemt hij mensen mee in hun avontuur van zinbeleving, levenskunst en geaarde spiritualiteit.
Werkwinkel:
Verlang je om je vrijer, authentieker en krachtiger te voelen? Om gewoonweg meer te genieten? Om bewust te verbinden met jezelf en anderen? Wil je jezelf nog meer verkennen door naar de taal en de wijsheid van jouw lichaam te luisteren? In deze workshop ga je lijflijk in beweging om gewaar te worden wat je hoofd nooit kan bedenken. Via beweging, ademen en klank… ga je op zoek naar gronding, een groeiend lichaamsbewustzijn, meer integratie van je gevoelens en verbinding…
7. Geloven in beweging. – ANTOON VANDEPUTTE
Toon is priester in het bisdom Brugge; aalmoezenier in de Brugse gevangenis en meewerkend priester in armoedeprojecten in Brugge.
Werkwinkel:
Geloven lijkt moeilijk maar als je er even stil bij wil staan dan zie je hoe rijk aan inhoud dit woord is.
Samen zoeken we wat geloven allemaal inhoudt en hoe we dit kunnen waarmaken.
Al scrabbelend zoeken we onze weg.
Doelgroep
We richten ons naar ieder die geboeid is door deze thematiek en zich hierin wil laten inspireren: broeders, aangesloten leden, vrijwilligers, medewerkers, leidinggevenden, bestuurders en andere geïnteresseerden.
In de werkwinkels wordt een gedifferentieerd aanbod gedaan, met oog voor de eigen invalshoeken van de genoemde doelgroepen. Verstand én zintuigen worden aangesproken: voor elk wat wils dus.
Praktisch
Locatie Domein Menas, Blekkervijverstraat 20
9880 Sint-Maria-Aalter
09u30 Onthaal
10u00 Welkom – Inleidende lezing door Koen de Fruyt
11u00 Inwandelen inspiratieroute
12u00 Netwerklunch
13u00 Werkwinkels sessie 1
14u30 Werkwinkel sessie 2
16u00 Einde
Inschrijving en kosten
Kosten
We bieden deze activiteit zo goed als kosteloos aan. We vragen enkel een bijdrage van € 15.00, voor de lunch en dranken, die je ter plaatse kan betalen. Na verrekening van alle kosten wordt het saldo geschonken aan een goed doel. Meer info hierover ter plaatse.
Inschrijven
Dit doe je door, voor 16.09.2019, een mail te sturen naar filip.dhooghe@broedersvanliefde.be
Vermeld in je mail duidelijk je naam, organisatie/congregatie en je keuze van werkwinkels. Je kan uit het aanbod twee werkwinkels kiezen én twee reservekeuzes. We proberen zoveel als mogelijk je basiskeuze te respecteren. Wie een vegetarische maaltijd wenst, kan dit best ook vermelden.
We begrenzen het aantal deelnemers op 160!