Jasmijn van der Weide

Jezus geneest een verlamde man

Is genezing een recht of een voorrecht?

Elk jaar tijdens de eindejaarsperiode wensen we elkaar het beste voor het nieuwe jaar en een goede gezondheid, ‘want dat is het belangrijkste’. Maar wat als je gezondheid plots niet meer ‘goed’ is? Wat als je lichaam het laat afweten door ziekte, pijn of een ongeval? Vind je dan jouw weg naar de gepaste gezondheidszorg? De kans is heel groot dat jij als westerse mens deze vraag positief beantwoordt. Onze gezondheidszorg is goed geregeld en voor iedereen toegankelijk wegens het solidariteitsprincipe. Toch kunnen bepaalde dure, niet terugbetaalde behandelingen diepe financiële wonden slaan die ons fysiek en psychisch herstel vertragen of belemmeren.

Het Bijbelverhaal ‘Jezus geneest een verlamde man’ zou je kunnen interpreteren als de ongelijke toegang die mensen in de wereld hebben tot gezondheidszorg. Een verlamde man bereikt met de hulp van 4 vrienden het huis van Jezus, maar ze kunnen Jezus niet bereiken door de mensenmassa. Ze klimmen daarom op het dak en halen de dakbekleding weg. Op die manier kunnen ze hun zieke vriend op zijn draagbed naar beneden laten zakken. Jezus ziet dat de vrienden in hem geloven en dat ze vertrouwen hebben. Hij vergeeft de zieke vervolgens alles wat hij verkeerd heeft gedaan en vraagt hem op te staan, zijn draagbed te pakken en naar huis te lopen. De man in het Bijbelverhaal had mensen die hem hielpen, maar niet iedereen heeft dat geluk.

Het verhaal deed Jasmijn denken aan hoe we nu de laatste paar meters moeten afleggen. “Tijdens de pandemie wagen we de laatste sprong om samen te genezen en verder te gaan. In de illustratie is er een pillenstrip te zien waarin alle vakjes geopend zijn, behalve de laatste twee. Zouden die helpen?” Het Bijbelverhaal herinnert daarnaast ook aan de prijs die we als  maatschappij betalen wanneer we niet zorgen voor onze zieken. In het verhaal geneest Jezus niet enkel de lichamelijke kwaal, maar de hele persoon. Zo komt die persoon opnieuw in de gemeenschap terecht en belandt hij niet in een isolement.

 

Wie is Jasmijn van der Weide?

Jasmijn van der Weide is een Braziliaans-Nederlandse illustrator uit Arnhem. Ze werkt freelance voor onder andere het Nederlandse dagblad NRC. Jasmijn is gefascineerd door de mens en zijn gedachten, naar welke antwoorden ze zoeken en hoe zich dat manifesteert. Hoe verhouden mensen zich tot wetenschap, de natuur en het alledaagse? In haar editoriaal werk probeert ze haar visie op bepaalde thema’s te laten zien, maar probeert ze ook te leren van het perspectief van anderen. Vaak ontstaat er een dromerige speling tussen realiteit en fantasie.

 

www.jasmijnvanderweide.com

Instagram: @jasmijn.vanderweide

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.