Kunst

Catherine Lemblé

“Fotografie engageert me om de voortdurend veranderende houding tussen mens en natuur te onderzoeken”

Deze is een foto, genomen in een gebied met veel oude ‘greniers’ of ‘mazots’, traditionele schuren die vroeger gebruikt werden om graan of kaas in op te slaan. De constructies zijn bovengronds en vaak ondersteund door palen. Een ronde stenen plaat wordt tussen de palen en de schuur gevoegd om het voedsel te beschermen tegen knaagdieren. Door het zachte avondlicht heeft het beeld iets idyllisch, alsof je naar een romantisch schilderij of een kleine maquette kijkt van een 19de -eeuws landschap. Als je langer kijkt, vallen in de verte geparkeerde auto’s te bespeuren. Fotografie engageert me om de voortdurend veranderende verhouding tussen de mens en natuur te onderzoeken.

 

Dit is een foto van een steenmannetje, gebruikt om een wandelpad in de bergen te markeren. Tijdens bergtochten hield ik er als kind van om letterlijk mijn steentje bij te dragen, en mij zo verbonden te voelen met andere wandelaars en alpinisten. Toen ik dit steenmannetje tegenkwam, zag ik een moeder die haar kind omarmt, een beeld van geborgenheid. Het toont de natuur als metafoor. Het herinnert me aan een fragment uit Percy Shelley’s gedicht ‘Mont Blanc’: “And what were thou, and earth, and stars, and sea / If to the human mind’s imaginings / Silence and solitude were vacancy?”, waarin hij deze vraag aan de berg stelt. Op de natuur projecteren we ongeremd onze gedachten en ideeën. Wat is natuur zonder deze gedachten? En wat zouden wij zijn zonder de natuur?

 

Dit is één van de voornaamste redenen waarom ik fotografeer. Het medium zet aan tot verwondering over de zoete geur van dennenappels, de vochtige mist, het roestkleurige mos, het kraken van de sneeuw. Alleen op stap met mijn camera word ik gedwongen stil te staan bij de ruimte waarin ik me beweeg. Tijdens deze wandelingen worden alle ruis en prikkels weggefilterd en wordt er plaatsgemaakt voor een alert en helder bewustzijn van het heden. Het is een moment om de geest te laten rusten.

 

Wie is Catherine Lemblé?

Catherine Lemblé (1990) behaalde haar master in de fotografie in Luca School of Arts in Brussel. In de voorbije jaren stelde ze tentoon in binnen- en buitenland waaronder in De Bijloke, Recyclart en De Brakke Grond. In 2019 verscheen haar eerste fotoboek ‘Cabin Fever’. In haar werk richt ze haar blik op de immer veranderende verhouding tussen mens en natuur.

www.catherinelemble.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.