Kunst

Elza Zijlstra

“Het zoeken naar plastic brengt mij in verbinding met mijn omgeving”

Het zoeken naar plastic brengt mij in verbinding met mijn omgeving. Wat ik vind, hangt af van hoog of laag water, hoe de wind staat, of ik op een Grieks of Nederlands strand loop … Mijn hoofd maakt meteen allerlei verbindingen als ik een mooi stuk afval zie. Vormen doen me ergens aan denken, kleuren roepen een sfeer op. Het prikkelt mijn verbeelding.

 

Engagement betekent voor mij betrokken zijn bij de wereld en deze betrokkenheid omzetten in acties. Ik probeer bijdrages te leveren, maar vind het frustrerend dat grote systemen moeilijk te veranderen zijn. In mijn werk als jeugdarts heb ik wél het idee dat ik een verschil kan maken. Ik beschouw de gezondheid van kinderen altijd in relatie tot hun context en probeer van daaruit te helpen.

 

Mijn hoofd zit vaak vol gedachten – een mix van enthousiaste ideeën en dingen die “moeten’’, opgejaagd door tijd en internet. Tijdens lange wandelingen in de bergen of langs de zee ervaar ik verstilling: mijn gedachten komen tot rust en ik voel me vrij. Ook het zoeken naar plastic afval brengt verstilling. Ik kan mijn focus volledig leggen op het zoeken, terwijl de wind door mijn haren waait en de zee buldert.

 

 

Bio (copyright foto Nienke Maat)

Elza Zijlstra maakt kunst van plastic afval dat ze vindt op stranden en straten en langs rivieroevers wereldwijd. Ook werkt ze veel met knipsels uit oude tijdschriften. Elza werkt als jeugdarts in de preventieve gezondheidszorg in Limburg (Nederland), maar was op zoek naar een creatieve uitlaatklep. Die vond ze enkele jaren geleden in het werken met afval. Elza bewerkt het afval niet, maar gebruikt het zoals ze het vindt. Iets moois maken van iets dat eerst waardeloos was, geeft haar veel voldoening.

 

www.trashworks.nl

www.facebook.com/trashworks

Instagram: @trashworksdesign

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.