Sohana vertelt over het leven in een sloppenwijk, haar dromen en angsten

Redactie: Julie Goditiabois, foto: Layla Aerts

Klaagt niet over de financiële toestand van haar gezin. “We wonen met 25 mensen – grootouders, tantes, nonkels, broers en zussen – in 2 kamers. Dat is soms erg druk. Ik zou graag in een groter huis wonen, maar papa zegt dat hij als riksja-chauffeur niet genoeg geld verdient om te verhuizen. Hij verdient maar 250 roepies per dag (2.77 euro per dag, n.v.d.r.), en moet met zijn klein loon ons groot gezin onderhouden. Ik klaag daar niet over, ik pas me aan.”

Maakt wel eens ruzie met haar broers en zussen. “Zeker met mijn broers. Ik ben de op een na oudste van 5 kinderen: 3 meisjes en 2 jongens. Eigenlijk waren we met 6, maar een van mijn broertjes is gestorven. Mijn mama zegt dat hij stierf door flesvoeding te drinken die gemaakt werd met besmet water. Het water dat in onze buurt beschikbaar is, is niet zo proper.”

Vindt het niet leuk wanneer ze niet naar school kan.Tijdens de coronacrisis was mijn school gesloten. Dat vond ik heel vervelend. Ik leer graag nieuwe dingen zoals rekenen, en ga echt graag naar school. Ik vind het ook leuk om elke dag mijn vrienden te zien. Dat ik daarvoor 25 minuten moet wandelen, vind ik niet zo erg. Ik wandel toch samen met mijn zusjes. We gaan allemaal naar school, behalve een van mijn broers: hij is vijf en heeft er geen zin in. Omdat ons ander broertje stierf, pushen mijn ouders hem niet om naar school te gaan. Ik denk dat we hem gewoon wat tijd moeten geven. Als hij er klaar voor is, zal hij uit zichzelf wel naar school gaan.”

Houdt ervan om naar dansfilmpjes te kijken op YouTube en TikTok. “Ik kijk het liefst naar Bollywood dansers en samen met mijn zus doen we hun dansmoves na. Daarom vind ik het jammer dat we op mijn school niet zoveel creatieve vakken hebben. Ik zing en dans graag, en zou het wel leuk vinden om dat ook wat meer te doen op school.”

Kijkt op naar haar mama. “Ze zorgt ervoor dat we eten hebben. Als ik haar iets vraag, koopt ze het voor me: kleding, make-up … niets is haar te veel. Ze zorgt echt goed voor mij, mijn broers en mijn zussen. Momenteel werkt ze niet buitenshuis, maar ze is wel continu bezig met het huishouden.”

Droomt ervan om te leren werken met een computer. “Als je met een computer kan werken, kan je volgens mij alles leren. Dat toestel geeft je toegang tot zoveel kennis en informatie. Wij hebben thuis geen computer, enkel een telefoon. Volgens mij kan ik dokter worden met een computer.”

Ligt soms wakker van de klusjes die ze thuis moet opknappen. “Ik moet met de hand kleren wassen, ver wandelen om water te gaan halen voor ons groot gezin, koken … Sommige taken die ik toegewezen krijg, zijn moeilijk voor mij als klein meisje. Dat maakt me soms boos, maar mama zegt dat ik mijn steentje moet bijdragen. We wonen samen met 25 familieleden in 2 kamers, dus ze heeft hulp nodig bij sommige dingen.”

“Sommige taken die ik toegewezen krijg, zijn moeilijk voor mij als klein meisje. Dat maakt me soms boos, maar mama zegt dat ik mijn steentje moet bijdragen”

Voelt zich niet zo veilig in de buurt waar ze woont. “We wonen dicht bij de treinsporen. Het is daar niet veilig door de treinen die er constant voorbijkomen. Ik hoor mensen soms ook zeggen dat er veel kinderhandelaars en drugdealers rondlopen. Daarnaast is het er ook niet echt hygiënisch. Ik ben er vaak bang. Daarom blijf ik liever veilig binnen, zeker ’s avonds.”

Is nog nooit buiten Kolkata geweest. “Ik ben nog veel te jong om ver weg te gaan. Misschien doe ik het later wel eens, maar eigenlijk blijf ik het liefst dicht bij mama en papa. Mama zegt dat ik zo aanhankelijk ben omdat ik veel te vroeg ben geboren en daardoor als baby veel extra zorg nodig had. In India moet je trouwens toestemming vragen aan je oudere familieleden als je de stad wil verlaten. Als ik ooit zou willen reizen, zou ik dat dus eerst moeten vragen aan mijn ouders en grootouders.”

Haat het dat sommige mensen gewoon hun afval dumpen op straat. “Wij wonen in een niet zo hygiënische buurt. Veel mensen gooien hun afval op straat en trekken zich daar niets van aan. Ik ben nog klein, maar later ga ik mensen daar wel op aanspreken. Als iedereen dat zou doen, zou onze buurt veel aangenamer en properder zijn.”

Verlangt naar veel lekkers. “Als ik drie dingen mag wensen, zou ik kiezen voor chocolade, mangosap en nieuwe kleding. Ik zou echt graag een nieuwe jurk, topje of een jeans hebben. Maar misschien zou ik ook wel veel geld wensen. Met dat geld zou ik dan een huis kopen voor mijn familie. Daar droom ik van: met hen in een appartement wonen. Mensen die in een flat wonen, hebben het beter. Ik zou graag wat meer zoals hen zijn, en wat minder zoals ik nu ben. Om dat te bereiken, zal ik hard werken en veel sparen.”

 Wie is Sohana

  • Sohana (10) woont in Kolkota, India.
  • Ze gaat naar een publieke school.
  • Ze heeft 2 zussen en 2 broers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.