Hoeveel Maria Magdalena zit er in jou?

Fenna Jensma

Maria Magdalena. Zo bekend en toch is er niemand die weet wie zij echt was. Was zij de vrouw waarbij 7 demonen werden verdreven, zoals beschreven in het evangelie van Lucas 8,1-3? Of de zalfster van Betanië, de zondares die de voeten van Jezus – nat van haar tranen – met haar haren droogde? Of was ze eerder de trouwe volgeling, die Jezus bijstond bij zijn kruisiging en getuige was van zijn verrijzenis? Geen mens die met absolute zekerheid het antwoord op deze vragen kan geven.

Maria Magdalena: een vrouw met veel gezichten

En net dat inspireerde Fenna Jensma. “Het verhaal van Maria Magdalena heb ik naar het heden vertaald door in te gaan op alle verschillende theorieën die over haar bestaan. Ik heb Maria Magdalena benaderd als één van de eerste feministen in onze geschiedenis. Was zij inderdaad bezeten, zoals in sommige bijbelfragmenten wordt geïnsinueerd? Of had zij de mogelijkheid om op hetzelfde niveau te denken als Jezus en werd dat gezien als een gevaar? Haar rol als vrouwelijke volgeling was alleszins erg vooruitstrevend. Al zijn er wel talloze pogingen gedaan om haar als minderwaardig neer te zetten, om haar te vergeten, haar te seksualiseren. Dat gebeurt nog steeds.

Vrouwen worden nog steeds niet gelijkwaardig behandeld in onze samenleving. Nog steeds zet de strijd zich voort en die is nodig. In zekere zin zijn we allemaal wel eens Maria Magdalena geweest. Met dit werk wilde ik daarom van Maria Magdalena een soort universele vrouw maken. De gebruikte materialen zijn foto’s en knipsels van vrouwenlichamen. Een combinatie van vrouwen die in mijn eigen leven een belangrijke rol spelen en vrouwen die geobjectiveerd zijn. Samen stralen ze kracht uit, maar ook verdriet en verontwaardiging. Ik nodig je uit om wat langer naar het beeld te kijken, om haar te ontdekken.”

Wie is Fenna Jensma?

Fenna Jensma (1996, Leiden) is fotograaf. In haar werk maakt ze gebruik van video, collagetechnieken en fotografie. Haar werk is poëtisch, kleurrijk, intiem en openhartig, maar tegelijkertijd ook onbevangen, vertrouwelijk en geheimzinnig. Fenna wil de kijker uitdagen om zelf de complexere thema’s te ontdekken, om verdwaald te raken binnen eigen associaties en om de dialoog met zichzelf aan te gaan. In haar werk gebruikt ze sociaal maatschappelijke thema’s en visualiseert ze die op een andere manier dan je mogelijk gewend bent. Fenna wil de kijker uitdagen om buiten de kaders van het eigen denken te treden.

Website: www.fennajensma.com

Instagram: @fentasy.jpeg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.