Pieter Deknudt

Hoe mooi zou het zijn als we weer samen konden rouwen

Redactie: Mattias Devriendt, fotografie: Lies Willaert

 

Ik ben Pieter en ik zou het geweldig vinden als we het op 1 november over mensen hebben in plaats van over chrysanten. Als ik op Allerheiligen een woordvoerder hoor die uit de doeken doet hoe de nieuwe bloemstukjestrend geleid heeft tot een omzetstijging van 9%, dan denk ik: hoe mooi zou het zijn als we het op zo’n dag hebben over wat mensen voelen en herinneren? Over wat ons verbindt?

Ik ben geen psycholoog, maar ik heb zelf ervaren hoe krachtig samen rouwen is, hoeveel deugd dat doet en hoeveel troost dat biedt. Als ik naar een concert of festival ga en voel hoe 80.000 man dezelfde hartslag voelt, dan droom ik ervan hetzelfde te ervaren bij pijn of verdriet. We moeten van onze overledenen geen heiligen maken. Laten we gewoon samen herinneringen oproepen, huilen en lachen, elkaar steunen.

Als iemand overlijdt, schieten we in een kramp. We zijn daar niet zo goed in. De wetenschap heeft al zotte dingen ontdekt, maar de dood blijft een thema waar we totaal geen controle over hebben. Neem nu de busramp in Sierre. Hoe lang hebben we ons niet beziggehouden met controleren of die buschauffeur nu schuldig was of niet. De oorzaak, die moesten we vinden. Maar we zijn vergeten dat er een grijze zone is, waarin er niet te onderhandelen valt. Dat er een mysterie is en dat dat geen probleem vormt.

Ik vind het een gemiste kans dat we Halloween importeren om onze gebrekkige rouwcultuur op te vullen. Het is een vitrinemomentje voor de winkels en dat is prima, maar het heeft weinig met rouwen te maken. Alsof er in ons land geen schrijvers, illustratoren, poëten, fanfares, zangers of voorlezers rondlopen die iets moois kunnen creëren rond verlies. Er is zoveel potentieel en er zijn zoveel mooie mensen en verhalen. Die wil ik met Reveil ontdekken, levend houden en borgen.

3 jaar nadat mijn muziekmaat Robbie omkwam in een auto-ongeluk, merkte ik dat er niets meer gepland werd op 1 november. Ik had in die periode na lange tijd geen noot te kunnen uitbrengen, ineens een song geschreven voor hem en wilde die graag spelen bij zijn graf. Nogal wat mensen vroegen zich af of dat wel respectvol was, maar voor mij was dat net het meest respectvolle dat ik voor hem kon doen. De cultuurschepen steunde me en er kwamen een 300-tal nieuwsgierigen luisteren. Nadien sprak een oudere man mij aan: ‘10 jaar geleden verloor ik mijn kind aan kanker. Er zat iets vast, maar dat is vandaag losgekomen. Mag ik in je team komen?’

Dit jaar kwamen spreidde Reveil haar vleugels over 115 begraafplaatsen. Muzikanten, dichters, vertellers, vergeten verhalen en veel kaarsjes. Niet alleen geeft Reveil betekenis aan de luisteraars, ook de muzikanten spelen voor een moeder, vriend of kennis die ze verloren zijn. Mensen steunen elkaar. Iedereen speelt gratis. Van Ozark Henry tot Niels Destadsbader, Dana Winner of de plaatselijke fanfare. Het is geen concert, het is een moment.  Mijn grote, onrealistische droom is eigenlijk om het verhaal van elke overledene in Vlaanderen op te diepen en te borgen. Er staan nu een paar 100 verhalen op onze blog en dat zouden er gerust een paar miljoen mogen worden. Beeld je eens in dat we allemaal zouden proberen om niemand te vergeten.

Organiseer een feest en Instagram ontploft. Maar als we de dingen niet in een Instagramfotootje vertaald krijgen, plooien we ons terug terwijl we op dat moment onze omgeving het meest nodig hebben. We moeten elkaar weer leren steunen en er zijn, ook als het niet goed gaat. Dat zijn we onderweg ergens verloren. Veel mensen durven bij een overlijden of bij slecht nieuws geen berichtje te sturen omdat ze onterecht denken dat ze met iets wijs of poëtisch moeten afkomen. Ik zou zeggen, stuur gewoon ‘ik denk aan jou’.

 

Wie is Pieter Deknudt?

Pieter Deknudt is de bezieler van vzw Reveil, een initiatief waarbij op 1 november concertjes worden gegeven op 115 kerkhoven in Vlaanderen. In oktober kreeg het project cultuursubsidies voor de komende 3 jaar. Pieter is frontman van de band Zinger. Hij is gehuwd met Mira en papa van 2 kindjes, Senne en Bas. www.reveil.org

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.