bijbelverhaal 'Salomonsoordeel' door Paul Verrept

Paul Verrept: Het Salomonsoordeel

Twee prostituees verschijnen voor koning Salomo, zo begint het Bijbelverhaal. Ze wonen in hetzelfde huis en hebben elk een pasgeboren zoon. Een van de twee baby’s is ’s nachts overleden, en beide moeders beweren dat het levende kind van hen is. Aangezien het niet duidelijk is wie liegt en wie de waarheid spreekt, neemt koning Salomo het volgende besluit: ‘Hak het levende kind in tweeën en geef beide vrouwen een helft.’ De ene moeder gaat meteen akkoord met dit vonnis, terwijl de andere smeekt om het kind in leven te houden, en het aan de andere vrouw te geven. Deze uiting van liefde en opoffering is voor koning Salomo het bewijs dat zij de waarheid spreekt. ‘Geef het levende kind aan haar, want zij is de moeder.’

Paul Verrept ging met dit Bijbelverhaal aan de slag. “Voor mij gaat dit verhaal vooral over de miskenning van het leed van twee vrouwen: opgesloten in moeilijke levens en na tragische omstandigheden, komen ze tegenover elkaar te staan. Nochtans hebben ze veel gemeen: hetzelfde verlangen, dezelfde wanhoop. Het oordeel van de koning wordt in de bijbel als wijs beschouwt, maar ik zie het meer als een slimme vondst die het leed op de spits drijft. In het oordeel is de koning zeer duidelijk over welke vrouw deugt en welke niet, maar ik mis het oog voor de mens, voor het verdriet. Ik goot dit gevoel in een illustratie: twee vrouwengezichten, moeders, die met elkaar verstrengeld zijn, beiden verbonden met het pasgeboren kind.”

Wie is Paul Verrept?

Portret van Paul Verrept©0Marleen Nelen
Portret van Paul Verrept©0Marleen Nelen


Paul Verrept (1963) is auteur, tekenaar en grafisch ontwerper. Zijn recentste novelle ‘Brandingen’ was genomineerd voor de Bronzen Uil 2022.

website: www.paulverrept.be

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.