Brief aan bijbelfiguur Jesaja

Beste Jesaja,

Een traditie: een schrijver schrijft een brief aan een schrijver. Aan een dode schrijver in dit geval. Dus daal ik, levende schrijver, graag met een brandende fakkel af naar de 8ste eeuw voor de geboorte van Christus om mijn bericht af te leveren aan het hof van de koningen van Juda, waar jij, naar ik vernomen heb van een betrouwbare bron, als profeet optreedt. Ik ga er trouwens vanuit dat hoe dieper ik in de geschiedenis afdaal, hoe meer deuren ik naar morgen kan openduwen, en morgen, daar is het me om te doen, omdat ik van plan ben daar te leven; morgen en overmorgen en de rest van de onvoorspelbare toekomst. Daarnaast, en niet in het minst, daal ik ook in het verleden af om mijn relatie tegenover de doden te herbekijken: wat zijn die doden nog voor me waard nu ze tot stof zijn weergekeerd.

Daarom, beste Jesaja, richt ik het woord tot jou en je teksten. En het eerste wat ik als je schrijfbroeder kan zeggen, is dat je teksten klaar en duidelijk zijn, dat ze weinig aan interpretatie overlaten, een paard wordt een paard genoemd. Ik vermoed dat ze om die reden zo confronterend zijn; ze roepen op te handelen, ze verlangen iets.

‘Deel je brood met mensen die honger hebben. Geef arme mensen een plek in je huis. Geef kleren aan mensen die naakt zijn. Zorg goed voor de mensen om je heen!’ schrijf je in vers 7 van hoofdstuk 58, beste Jesaja, een oproep die zich loswrikt van de mysterieuze rituelen en zich op de medemens richt; gisteren, vandaag een morgen. En het delen met die medemens, het delen van het brood, is een rode draad in de geschriften.

En toch is de belangrijkste vraag die ik me vandaag stel: ‘Wat ben ik de ander verschuldigd?’ Toegegeven, een eerlijk antwoord is even veeleisend als je hierboven aangehaalde oproep. Zijn we vandaag, bij gebrek aan een gemeenschappelijk verhaal, een zingeving, niet te veel op onszelf teruggeworpen om ons echt om de ander te bekommeren; of is de wereld te onoverzichtelijk geworden en zijn we door informatietsunami’s onverschillig geworden? Het houdt me bezig, beste schrijfbroeder.

Mijn brood deel ik graag met vrienden en familie; maar wat als een onbekende, uitgeput en hongerig van de vlucht, bij me zou aanbellen? Moeilijk om over armoede te schrijven in een huis met een goed gevulde koelkast is het niet.

Je ziet, je teksten roepen vragen op en laten me vooral zien dat rijkdom niet het tegenovergestelde is van armoede, maar delen, geven, zorgen voor elkaar. Dat is de deur naar de toekomst die ze openduwen: er is genoeg voor iedereen, en iedereen, al wat leeft, heeft recht op een waardig bestaan, op een rustige oude dag. Maar waarom is dat niet zo? Waarom schamen we ons niet als een meisje van de honger sterft, beste Jesaja?

Jesaja, ben je er nog?

WIE IS BART KOUBAA?

foto van schrijver auteur Bart Koubaa

Bart Koubaa (°1968) is schrijver en fotograaf. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Querido. In oktober 2021 verscheen zijn laatste roman ‘Dansen in tijden van droogte’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.