Slaapwel, schat

De verstillende en verbindend kracht van slaap

Redactie: Veerle Frissen & Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis, fotografie: Veerle Frissen

Randy Gardner uit San Diego in Californië was in 1964 zestien jaar. Hij bleef 11 dagen en 24 minuten lang wakker. Daarna viel hij onherroepelijk in slaap. Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dat ons lichaam uiteindelijk indut, daar kunnen we weinig tegen beginnen. Stilte en rust, daar snakken we naar. Maar ook naar verbinding. Niets intiemer dan ’s nachts dichtbij je partner of kind wegdromen in de stilte van de nacht. Maar hoe vind je die rust en stilte om je batterijen op te laden, waarom engageren we ons maar beter om onze kinderen een goeie slaapgewoonte aan te leren en hoe hou je het 30 jaar vol naast een snurkende partner of in een huis met maar 1 slaapkamer? Wij trokken een nachtje door en zochten in boeken en gesprekken naar de kracht van slaap, de intimiteit van het bed, het ritueel achter inslapen en uiteraard ook naar mensen die het anders doen. “Voor ons is romantiek niet verbonden aan ons bed. Apart slapen is zo normaal dat we er niet bij stilstaan dat anderen het niet zo vanzelfsprekend vinden.”

In het woord slapen zit niet voor niets het woord ‘apen’ verborgen. Ons aangeboren ritme is het resultaat van miljoenen jaren evolutie en we kunnen het niet afleren, al doen we nog zo ons best. Slapen, slapen en nog eens slapen dus. Maar hoe doen we dat het best? Hoogleraar Psychologie Richard Wiseman omschrijft het in zijn boek ‘Nachtrust – Lessen in slaap’ als een circadiaans ritme dat gelijkloopt met de rotatie van de aarde. Ieder van ons wordt gestuurd door een onzichtbare biologische klok in een cyclus van 24 uur. “De klok bevindt zich in onze hersenen en dicteert al onze interne systemen, van ons humeur en alertheid tot ons eet- en slaappatroon. Onze biologische klok maakt daarvoor gebruik van hints van buitenaf, voornamelijk daglicht en temperatuur”, zo schrijft hij. Naast deze klok heeft ons lichaam een intuïtieve behoefte aan slaap die zich opbouwt vanaf het moment dat we ontwaken. Hoe langer we wakker zijn, hoe groter die behoefte wordt. Dat noemen wetenschappers de ‘homeostatische’ slaapdruk. Mensen brengen dus gemiddeld 1/3 van hun leven al slapend door. De wetenschap is er nog steeds niet helemaal aan uit waarom we slapen. Slaap zou wel ons vermogen om nieuwe herinneringen aan te maken versterken en ons leervermogen herstellen. Een nachtje door in 8 momenten.

 

 

 

 

 

 

Wie is Theun Pieter van Tienoven?

 

  • Theun Pieter van Tienoven is socioloog en als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de University of New South Wales in Sydney en de Vrije Universiteit Brussel.
  • Aan de hand van tijdbestedingsonderzoek bestudeert hij de temporele organisatie van de samenleving en het dagelijks leven.
  • Zijn onderzoek richt zich op dagelijkse routine, gender ongelijkheid en het evenwicht tussen werk en gezinsleven.
  • Hij raadt je volgende boeken aan: Mason Currey – Daily Rituals: “Een boek met leuke anekdotes over de routines en gewoonten van bekende personen”. Behrouz Boochani – No Friends but the Mountains. “Deze Koerdische journalist vluchtte uit Iran naar Australië en werd illegaal gevangengenomen op Manus Island. In het boek vertelt hij zijn persoonlijk verhaal.”

 

14u – powernap
Rust vinden tijdens de drukke dag

Sommige boeken suggereren om overdag een powernap in te lassen, is dat nuttig?

Theun Pieter: “Een powernap is mijns inziens iets psychologisch. Het kan natuurlijk en waarom zou je het niet doen als het je helpt om beter te functioneren en je hebt de mogelijkheid om je even neer te leggen. Ik doe het ook wel eens in het weekend wanneer de kinderen een middagdutje doen. Maar ik heb toch de indruk dat overdag slapen in onze westerse samenleving niet erg geapprecieerd wordt, terwijl een siësta in sommige landen heel normaal is. Het lijkt me ook meer een lapmiddel voor een slechte nacht. Misschien zouden we gewoon moeten proberen om het collectief wat rustiger aan te doen. Voor kinderen daarentegen is het net heel belangrijk dat ze ’s middags kunnen slapen, het draagt bij tot hun normale ontwikkeling.”

Inemuri

 

 

 

 

 

 

Wist je dat dutjes in Japan op het werk heel normaal zijn? Het toont aan dat je jezelf volledig uitput in functie van je werk. Een slaappauze van een halfuur of ‘inemuri’ wordt zelfs aangeraden door het Ministerie van Volksgezondheid. Liefst blijf je daarbij wel gewoon rechtop zitten. + illustratie 1 -zittende slaper aan bureau

 

20 minuten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat er veel bekende figuren zijn die zweerden bij hun middagdutje? Winston Churchill, Eleanor Roosevelt, Thomas Edison, Salvador Dalì en Margaret Tatcher zijn maar enkele voorbeelden. Dutjes worden daarenboven aangeraden door NASA en de universiteit van Düsseldorf. Na uitgebreid onderzoek bleek dat een dutje van 20 minuten tot een half uur de werking van het geheugen en onze prestaties verbetert, en een positief effect heeft op onze alertheid en gemoedstoestand. + illustratie 2 – Salvador Dalì die slaapt

 

Microslaapjes

Wist je dat mensen net zoals katten micro-slaapjes kunnen doen met hun ogen open? En dat we ons daar niet van bewust zijn?

 

18u – van dag naar avond naar nacht
Ons verantwoordelijkheidsgevoel wiegt ons in slaap

We hebben het met zijn allen alsmaar drukker. Welk effect heeft onze dagindeling op onze slaapduur?

Theun Pieter: “In 2014 publiceerde ik samen met Ignace Glorieux en Joeri Minnen een onderzoek over de impact van werk- en familiale verantwoordelijkheden op gezonde slaapgewoontes. We vergeleken hoe de slaapduur evolueerde met data van 1966 en 1999. Daarnaast maakten we een analyse van dagboeken uit 1999 en 2004 waarin mensen rapporteerden wanneer ze gingen slapen en weer opstonden. Toen we met het onderzoek startten, verwachtten we dat mensen veel minder zouden slapen in vergelijking met de resultaten uit het onderzoek van 1966. Er zijn inmiddels immens veel mogelijkheden tot entertainment, zowel binnen- als buitenshuis. En er is de sociale druk om aan al die activiteiten deel te nemen. Maar gek genoeg zagen we die drang naar alsmaar meer helemaal niet vertaald in de onderzoeksresultaten. We slapen ongeveer een kwartiertje minder op weekdagen ten opzichte van de onderzoeksresultaten in 1966, maar halen dat tijdens het weekend in, wanneer we 20 minuten langer slapen per weekendnacht dan 35 jaar geleden. Verantwoordelijkheden op het werk en op familiaal vlak zorgen er blijkbaar voor dat we op regelmatige tijdstippen naar bed gaan en er een goede slaaproutine op na houden. Vrouwen hebben dat het beste onder de knie, ondanks het feit dat ze nog steeds de meeste zorgtaken op zich nemen en sinds 1966 veel meer buitenshuis werken. Mannen slapen minder, net zoals 50+ers, hoogopgeleiden en mensen die meer dan 38u per week werken. Werk en de verantwoordelijkheden die dat met zich mee brengt, zorgen voor kinderen en onze uitgebreide sociale verplichtingen hebben dus tegen alle verwachtingen in geen grote impact op onze slaapduur.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hé, kopje koffie

Wist je dat het 6u duurt voor ons lichaam één tas koffie heeft afgebroken? Hou het dus vooral bij je kopje koffie als ochtendritueel. Het helpt ons om aan onze dag te beginnen, maakt ons alert en geconcentreerd.

 

19u – de kinderen naar bed
Maak van slapen een ritueel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat kunnen we doen om onze kinderen voor te bereiden op een zalig nachtje slapen?

Theun Pieter: “Ik ben heel erg overtuigd van vaste slaaptijden voor kinderen en een strikt ritueel voor het slapengaan. Onze eigen kinderen van 4, 6 en 7 gaan allemaal stipt om 19 uur naar bed en worden om 7 uur wakker. Na het avondeten doen ze hun pyjama aan en poetsen ze hun tanden. Het speelgoed is opgeborgen, ze weten dat de dag daar stopt. Vervolgens mogen ze een boek kiezen en lezen we een verhaaltje in de zetel. Het is altijd hetzelfde, weekdagen en weekenden. Ze weten dus exact wat ze kunnen verwachten. Daar ligt volgens mij de sleutel.”

 

Gebarentaal in bed

Wist je dat sommige mensen praten in hun slaap maar dat dove mensen ook kunnen communiceren aan de hand van gebarentaal terwijl ze slapen?

 

22u – de grote mensen naar bed
Neem tijd om de dag af te sluiten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom is een slaapritueel zo belangrijk?

Theun Pieter: “Dag en nacht zijn sociologisch twee totaal verschillende dingen. De overgang werkt als een soort grensovergang die je kan bezweren met een ritueel dat je toelaat om dat deel van de dag zo goed mogelijk af te sluiten. Sommige mensen drinken een kop thee, anderen een glas wijn, weer andere lezen een boek. Het is voor iedereen persoonlijk. De hectiek van de dag moet je even kunnen afsluiten. Ik kan me niet voorstellen dat je gewoon naar huis gaat na het werk, iets eet en dan in bed kruipt. Die overgang is te groot. Een slaapritueel fungeert als een poort om van de dag naar de nacht te gaan.”

Hebben drukke mensen slechte slaapgewoontes?

Theun Pieter: “We leven in een samenleving waarin alles steeds sneller gaat. Onze informatietechnologie is daar een belangrijke veroorzaker van, maar tegelijkertijd hechten we zelf ook veel waarde aan het YOLO-principe. Het moet allemaal snel gaan, we streven naar ‘instant gratification’. Het constant druk hebben, is de nieuwe standaard geworden. Het symboliseert een gevuld en waardevol leven. Maar we hebben best nog wat routine nodig. Tijdens ons onderzoek gingen we ervan uit dat mensen die het heel druk hebben, die werk en gezin moeten combineren, erop achteruit zouden zijn gegaan wat betreft slaapduur. Maar we ontdekten net het omgekeerde. Mensen die het druk hebben, gaan net vaak op ongeveer hetzelfde uur elke dag naar bed, liggen op grotendeels dezelfde uren gedurende de nacht te slapen. Vrouwen met jonge kinderen hebben de beste slaapgewoontes van alle mensen die we onderzocht hebben. Ze gaan het vaakst op hetzelfde moment slapen en hebben het minste slaap ingeleverd ten opzichte van de data waarover we beschikken van het onderzoek uit 1966. Kortom, ze hebben het meeste routine. We weten uit eerder onderzoek dat een goede slaaphygiëne essentieel is voor onze slaapduur.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Smartphone

Wist je dat het een goed idee is om anderhalf uur voor we gaan slapen je gsm niet meer vast te nemen? Ongetwijfeld, maar wie kan dat tegenwoordig nog. We nemen per dag ongeveer 100 keer onze smartphone ter hand. Toch is net zoals een ochtendritueel, een avondritueel rond je telefoon sterk aangeraden.

 

23u – nog steeds wakker
Misschien moeten we iets minder willen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piekerkwartiertje

Wat kunnen we doen om ’s nachts niet wakker te liggen? Verschillende boeken raden o.a. aan om een piekerkwartiertje in te lassen gedurende de dag…

Dus kort door de bocht, hoe meer routine we overdag hebben, hoe beter die routine ’s nachts doorwerkt?

Theun Pieter: “We kijken naar welke sociale rollen mensen hebben. Die hangen samen met een bepaald verwachtingspatroon en bepaalde verantwoordelijkheden zoals het ouderschap. Naarmate je meer sociale rollen hebt, moet je aan meer verwachtingen voldoen en heb je meer verantwoordelijkheden om te dragen. Dat maakt een heel drukke dagbesteding, die zich vertaalt naar een bepaalde structuur in de slaap. Het zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van die slaap. We weten uit het onderzoek niet hoe vaak iemand wakker wordt, waarvan ze wakker liggen… De keerzijde van de medaille is dat de groep die de meest gezonde slaapgewoontes heeft, misschien ’s nachts het meeste wakker ligt van allerlei zaken waarover ze piekeren.”

Met één oog open

Wist je dat dolfijnen en walvissen maar half slapen? Wanneer de ene hersenhelft een dutje doet, blijft de andere wakker. Dit omdat ze af en toe naar het wateroppervlakte moeten zwemmen om in leven te blijven.

 

00u – middagmaal (voor zij die ’s nachts werken)
Onze samenleving is niet gericht op overdag slapen

Sommige mensen werken ’s nachts. Welke gevolgen heeft het omzeilen van onze interne klok op ons leven?

Theun Pieter: “Slaap is een puur biologisch gegeven, onszelf kunstmatig wakker houden met allerhande technologie is zeer ongezond. Sommige mensen hebben echter geen keuze omdat ze ’s nacht moeten werken. We weten dat nachtwerk op lange termijn onze gezondheid kan schaden, omdat we ingaan tegen ons natuurlijk ritme. Daar komt nog bij dat ook je sociale leven helemaal anders is. Afspreken met vrienden, tijd spenderen met de kinderen, op restaurant… Helemaal niet evident wanneer je erna nog moet werken. Onze samenleving is niet gericht op overdag slapen, vanuit sociologisch oogpunt past het niet in onze dagelijkse structuur.”

Colaflesje

Ja, mensen die ’s nachts werken, zitten zo tussen middernacht en 2 hun middagmaal te verorberen. Maar wist je dat wie slaapt per nacht ook een colaflesje leegt? Aan zweet weliswaar.

 

02u – piekslaap
Verbonden en toch alleen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer slapen we het diepst?

Voor mensen die er een regelmatig ritme op aanhouden, piekt de behoefte aan slaap tussen 2 en 3 uur ’s nachts. Dan slapen we het meest effectief en niet lang erna daalt onze lichaamstemperatuur naar haar laagste punt om weer te stijgen wanneer de zon bijna opkomt. 12 uur later wordt dat moment weerspiegeld in de vorm van een middagdipje.

Waar we geen controle over hebben, is het slaapgedrag van onze partners en kinderen. Hoe sterk beïnvloeden zij onze nachtrust?

 Theun Pieter: “In een niet zo ver verleden sliepen mensen vaker met allemaal samen in 1 kamer. De huizen waren kleiner en het was een gewoonte. Het is een luxe dat kinderen een eigen kamer hebben. In grote delen van de wereld is die keuze er niet. Kinderen passen zich makkelijk aan, maar vanaf een bepaalde leeftijd wordt het moeilijker om te organiseren. Kinderen worden ouder, krijgen verschillende uren om op te gaan slapen of willen meer privacy. Ook partners kunnen een storende factor zijn tijdens onze slaap, denk maar aan snurkers of mensen die veel woelen in hun slaap. Uit onderzoek blijkt alleszins dat we beter slapen als we alleen slapen.”

 

 

Bijslaper

 

Wist je dat je op reis in Centraal-Azië gezelschap krijgt van een ‘bijslaper’ wanneer je bij mensen thuis logeert? Dat is iemand uit het gezin die bij jou in de kamer slaapt en over je waakt. Handig als je ’s nachts het toilet niet weet zijn.

 

Gezichten

Wist je dat je enkel kan dromen over mensen die je ooit al eens gezien hebt. Je hersenen zijn niet in staat om nieuwe gezichten uit te vinden. Dus ook al denk je dat je de persoon in je droom niet kent, ooit hebben jullie elkaars gezichtsveld gekruist.

Zwart-wit

Wist je dat 12% van de mensen enkel in zwart-wit droomt?

 

Met één in bed

Annelies (44) is reeds 22 jaar gelukkig getrouwd. Samen met haar man Bart (53) heeft ze twee kinderen van 8 en 14. Je kan het als buitenstaander onmogelijk van hen aflezen, maar Annelies en Bart slapen al 15 jaar in een apart bed. Wij willen weten waarom. Welke impact heeft dit op hun relatie én op hun nachtrust?

Waarom slapen jullie apart?

Annelies: “Toen ik zwanger was van onze dochter, was ik heel rusteloos. Ik voelde me vaak misselijk en moest ’s nachts veel opstaan. Ook Bart is ’s nachts nogal een woelwater, waardoor we elkaar soms wakker hielden. We besloten om daarom tijdens de zwangerschap apart te slapen en we hielden dit ook aan na de geboorte. Zo konden we om beurt voor onze dochter zorgen, waardoor we beiden wat meer rust hadden tussendoor. Wanneer ze groter werd, bleven we in ons eigen bed slapen, voornamelijk omdat we merkten dat onze nachtrust er zoveel op vooruit was gegaan. Voor mij werd het ook nodig om een plek te hebben waar ik mijn batterijen kon opladen. Ik ben hoogsensitief en door de komst van mijn dochter en later zoon, zijn er nu veel meer prikkels in mijn leven. Ik hou enorm van het moeder zijn, maar niemand kan ontkennen dat kinderen wel wat energie vragen. Ik heb dat moment alleen echt nodig na een drukke werk- en gezinsdag.”

Persoonlijke wellness

Ook al slapen jullie niet samen, jullie hebben vast wel een slaapritueel…

Annelies: “Bart en ik knuffelen vaak in de zetel, tot we bijna in slaap vallen. Of we gaan samen in één bed liggen en babbelen nog een hele tijd. Samen de dag afsluiten vinden we belangrijk. Maar wanneer we effectief willen slapen, ga ik naar mijn eigen kamer. Ik zie die als mijn persoonlijke wellness. Ik kan er lezen, schrijven, mediteren en tot rust komen. Vroeger was het helemaal niet vreemd dat een (rijkere) vrouw haar eigen kamer had. Ik zie het apart slapen dan ook als een luxe: we hebben beiden een groot bed in onze eigen persoonlijke ruimte. De slaapkamers zijn ook ingericht naar onze eigen smaak, al ben ik wel al jaren op zoek naar het perfecte schilderij om aan Bart zijn muur te hangen. Ik zoek iets dat echt bij hem past, niet zomaar iets dat ik mooi vind.”

“Ik zie apart slapen als een luxe: we hebben beiden een groot bed in onze eigen persoonlijke ruimte“

Is er iets dat je mist doordat je apart slaapt? Wat met romantiek?

Annelies: “Voor mij is romantiek niet verbonden aan een bed. Het zit in kleine dingen die je doorheen de dag voor elkaar doet. Het is ook niet zo dat wij nooit samen in bed liggen, enkel het slapen op zich doen we apart. Als ik al iets mis, is dat het samen wakker worden op een zondagmorgen, wanneer je nog wat kan blijven liggen en je kinderen er bijkruipen. Maar onze kinderen zijn ondertussen al wat groter, dus daarvoor moeten we het niet meer doen (lacht). Het enige wat ik me soms afvraag, is hoe ons slaappatroon onze kinderen zal beïnvloeden in de toekomst, wanneer ze zelf een partner hebben. Gaan zij het abnormaal vinden om samen te slapen omdat ze dit thuis nooit gezien hebben?

Gordijnen

Hoe reageren mensen als je vertelt dat jullie apart slapen?

Annelies: “Als er vriendjes van onze kinderen komen spelen, kijken ze soms vreemd op wanneer hij trots de twee kamers van zijn ouders toont. Voor ons is apart slapen zo normaal dat we er niet bij stilstaan dat anderen dit niet zo vanzelfsprekend vinden. Wij zijn hier wel heel open over en hebben er nog geen negatieve reacties op gekregen, al zou ik me dat eigenlijk ook niet aantrekken. Niemand hoeft een oordeel te hebben over wat zich achter de gordijnen afspeelt. Wij weten dat we een gelukkig huwelijk hebben, ik heb geen nood dit aan buitenstaanders te bewijzen.”

 

7u – goed geslapen?
Tijd nemen voor inrichting en verduistering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stel jezelf ’s morgens de vraag: heb ik goed geslapen? En zo niet, wat kan ik eraan doen? Een aantal randvoorwaarden zorgen immers voor een goeie slaap. Daarover zijn alle naslagwerken over slaap het eens. Om goed te kunnen slapen, is het bijvoorbeeld belangrijk dat we onze slaapkamer zo goed mogelijk kunnen verduisteren en technologie zoveel mogelijk weren. Op die manier krijgt ons lichaam het signaal om het slaaphormoon melatonine aan te maken. In de oertijd was het vooral belangrijk dat onze slaapplek veilig was en eigenlijk is het dat nog steeds. In onze slaap zijn we namelijk het meest kwetsbaar. Even controleren of de voordeur toe is, kan deel uitmaken van je slaapritueel. Een brein dat niet alert moet zijn, kan rustig in slaap vallen. Maar hoe richten we onze slaapkamer best in opdat we optimaal tot verstilling kunnen komen. We gingen te rade bij interieurarchitecte Elke Deceuninck voor enkele praktische tips.

Hoe zorg je voor rust en verstilling in je slaapkamer?

Elke: “De slaapkamer is de meest private ruimte in je woning. Je deelt het met niemand, behalve met je eventuele partner. Alles begint bij een correcte indeling. In ons jargon spreken we van natuurlijke ‘loopassen’ die gerespecteerd moeten worden. Dat zit zo: onze geest zoekt naar de snelste manier om ergens te geraken, denk maar aan hoe je de keuken binnenkomt en de boodschappen zo vlug mogelijk op het aanrecht wil droppen. Bij het betreden van de slaapkamer is het net zo. Als je de deur van de slaapkamer opent en je loopt onmiddellijk tegen de achterzijde van het bed aan, zit je als het ware gevangen in een vierkant; het belemmert je eerste zichtlijn. Beter is dat het bed dwars in de kamer staat, zodat je langs beide kanten van het bed weg kan. Verder is het aangeraden om het hoofdeinde van het bed niet voor een raam te plaatsen. Ramen en deuren zijn kwetsbare plekken, waarlangs indringers toegang kunnen verschaffen tot de intimiteit van de slaapkamer, ofwel fysiek ofwel door binnen te gluren. Het wekt dus ongerustheid op tijdens onze meest kwetsbare momenten ’s nachts. Er kan ten allen tijden iets gebeuren, terwijl een slaapkamer bij uitstek staat voor rust en beslotenheid.”

Maar hoe maken van onze slaapkamer ook een persoonlijk toevluchtsoord?

Elke: “Dat kan door hoekjes te voorzien met persoonlijke accenten: reis- of familiefoto’s aan de muur, uitgestalde souvenirs, hebbedingen die voor jezelf belangrijk zijn, een mooie staande lamp, een stukje bibliotheek mocht je een boekenwurm zijn,…. door deze persoonlijke items zal je graag in de slaapkamer vertoeven, veilig omringd door zaken die voor jou belangrijk zijn.”

Stel dat ik mijn slaapkamer wil schilderen, welke kleuren zou je dan aanraden?

Elke: “Uit studies blijkt dat marineblauw het meest rustgevend werkt. Mensen die slapen in kamers met marineblauwe kleuren, slapen langer. De kleur zorgt voor een lagere hartslag en zou daarnaast zorgen voor een afname van het stresshormoon cortisol.Ook groen wordt heel vaak ervaren als een rustgevende kleur, ze zorgt ook voor meer diepte en perspectief, zeker in combinatie met wit.”

Wat met een slaapkamer voor kinderen? Hoe richt men deze best in voor een rustige nacht?

Elke: “Voor kinderen gelden eigenlijk dezelfde regels als voor volwassenen. Maak van hun kamertje letterlijk ‘hun nestje’, een plek waar ze zich veilig voelen, en waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn. Zorg voor een fijne kleur die aansluit bij hun persoonlijkheid en voorkeur. Maar het allerbelangrijkste: gebruik hun slaapkamer nooit als strafplek. Je kind zou wel eens negatieve associaties kunnen vasthangen aan de slaapkamer, als een plek die hen scheidt van hun ouders. Dat zou op termijn hun nachtrust kunnen verstoren.”

Er zijn mensen die pleiten voor een sobere, minimalistische slaapplek met naakte muren en strakke elementen.

Elke: “Voor veel mensen is hun slaapkamer puur functioneel en is het geen uitnodigende kamer om in te vertoeven. Daar kan ik me niet in vinden. Waarom pak je in een hotelkamer zo snel mogelijk je koffer uit? Om jouw identiteit te koppelen aan die onpersoonlijke ruimte, zodat deze toch een beetje van jou wordt. De slaapkamer is bij uitstek het meest persoonlijke plekje in huis! Een plek waar je je comfortabel voelt en voor welbehagen zorgt. Waarom zou je de slaapkamer enkel ’s nachts gebruiken? Een slaapkamer is prima geschikt om je even in terug te trekken met een goed boek. Mijn advies is: maak het persoonlijk, maak het belangrijk en zorg voor rust door de juiste kleuren te gebruiken in combinatie met spullen die betekenisvol zijn. En vergeet vooral niet om je slaapkamer netjes opgeruimd en proper te houden. Opstaan, koffie drinken en het bed opmaken!”

 

Slaapkamer do’s & don’ ts van Elke Deceuninck

DO

  • Natuurlijke materialen en kleuren. “Deze zorgen voor rust, niet enkel voor de ogen, maar ook voor de geest.”
  • Behang met florale prints, een natuurpatroon of pastelkleuren met een licht accentje.
  • Een persoonlijke touch.

DON’T

  • Koude materialen zoals glas, metaal, inox en plastiek.
  • Felle, harde kleuren aan de muren zoals knalrood of felpaars.
  • Grote, veelkleurige foto’s van bijvoorbeeld grootsteden of behangpapier met heel veel drukke patronen en kleuren.

Wie is Elke Deceuninck?

 

  • Elke is interieurarchitect bij projectontwikkelaar ION in Waregem.
  • Daarvoor was ze 22 jaar lang zelfstandig interieurarchitect.
  • Ze specialiseerde zich in particuliere projecten en helpt mensen oplossingen te bedenken opdat hun nieuwbouw toch een warm nest wordt.
  • Wat haar typeert, is dat ze steeds vertrekt vanuit de persoon.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.