Vier energielevels, vier stellingen over moe zijn

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Jasmin licht vier stelling over moe zijn toe

  1. Lage energielevels maken je ongelukkig X

Jasmin: “Ben je fysiek in staat om de dingen te doen die je wil? Ben je emotioneel voldoende in balans om de zaken die op je afkomen te dragen? Heb je voldoende zelfwaarde en zelfvertrouwen? Ervaar je voldoende verbinding met anderen? Dat zijn de zaken die nodig zijn om je gelukkig te voelen, en die antwoorden zijn sterk persoonsgebonden. Sommige mensen hebben zeer weinig energie op het ene level – iemand met een chronische ziekte heeft bijvoorbeeld weinig fysieke energie – maar compenseren dat met veel energie in een ander level en kunnen dan ook best tevreden zijn over hun leven. Ik merk in mijn praktijk wel dat mensen die bewuster omgaan met hun energielevels daar wel de vruchten van plukken.”

  1. Moe zijn is niet altijd een slecht teken V

Jasmin: “Het is niet erg om je eens moe te voelen. Als je gaat sporten, en je bent daarna uitgeput, dan is dat best normaal en helemaal ok, als je daarna maar voldoende rust neemt. Meestal kost iets energie, maar krijg je er op andere levels energie voor terug. Zo kan het zijn dat je ’s avonds moe in je bed ligt, na een avondcursus theater, maar dat je je emotioneel wel heel opgeladen voelt door het plezier en de sociale contacten.

Moe maar voldaan, dat is de juiste weg. Wat wel een rode vlag is, is als je je na een inspanning volledig uitgeput voelt, nergens een sprankeltje voldoening. Dat is een signaal van je lichaam dat je over je grenzen bent gegaan. Je hebt téveel van jezelf gevraagd. Wanneer iets meer energie kost dan dat het je oplevert, vraag je jezelf best eens af hoe het anders kan. Want als je al je energielevels opgebruikt, en je niet meer kan opladen, steven je af op een burn-out.”

  1. Je energiehuishouding is statisch X

Jasmin: “Je energiehuishouding is dynamisch en verandert doorheen je leven. Belangrijke mijlpalen kunnen een impact hebben op de hoeveelheid energie in je verschillende energielevels. Zo is de stap naar volwassenheid vaak impactvol. Je gaat van het onbezonnen leven als kind – waar je ouders de grootste verantwoordelijkheid dragen – naar een leven waar je plots je eigen boontjes moet doppen. Je moet leren omgaan met frustraties, tegenslagen, conflict.

Ook het moment waarop je een kind krijgt, zorgt voor grote veranderingen. Je hebt plots geen fysieke energie meer, maar aan de andere kant vaak meer spirituele energie, en ook veel positieve emotionele energie, door de liefde voor je kind.

Ten slotte kunnen ook ingrijpende levensgebeurtenissen je energiehuishouden verstoren of veranderen. Iemand in je omgeving die ziek wordt of overlijdt, een echtscheiding. Plots moet je beroep doen op veerkracht die je nooit eerder nodig had. Maar ook jongvolwassenen, ambitieus en gedreven om carrière te maken, botsen soms tegen hun eigen grenzen en moeten hun energielevels herschikken: Het kan zijn dat ze plots veel minder mentale energie kunnen opbrengen of dat ze er fysiek helemaal doorzitten. En ook met ouder worden veranderen er zaken: je fysiek herstelvermogen is veel trager en het kost meer moeite om mentale inspanningen te doen.”

  1. Energielevels kan je met weinig inspanningen verbeteren V

 Jasmin: “Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 9 minuten per dag van verstilling en mindfulness een positief effect hebben op je algemene welzijn en bijdragen aan een betere energiehuishouding over de volledige lijn: je slaapt beter, gaat minder piekeren, kan je beter concentreren, en je ontwikkelt meer empathie en zelfcompassie. Dat kan je bijvoorbeeld bereiken door ademhalingsoefeningen te doen.

Maar ook reflectie is belangrijk: keer je aandacht naar binnen. Zo kan je reflecteren over bepaalde emoties die je doorheen de dag gevoeld hebt, of nagaan hoe je fysiek reageerde op bepaalde situaties. Deze focus op je innerlijke belevingswereld kan voorkomen dat zich onnodige stress en spanning ophopen en dat je energielevels in balans blijven.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.