Welkom in Moria, het grootste vluchtelingenkamp van Europa

 

“‘Welcome’, zeggen de bewoners van Moria me een voor een. Achter hun lachende gezichten gaat een harde realiteit schuil.

Heb je het koud? Wil je mijn handschoenen lenen? Heb je zin in thee? Kindjes lopen op teenslippers terwijl ik sta te rillen met mijn winterjas aan. Zodra de zon verdwijnt, waait er een ijzige wind door het tentenkamp.

De 19.000 vluchtelingen in Moria leven in mensonwaardige omstandigheden. De voormalige legerkazerne was voorzien voor 3.000 personen en omringd door betonnen muren en prikkeldraad. Het kamp barst uit zijn voegen. In de olijfgaarden errond staan honderden tentjes in wat men ’the jungle’ noemt. Hier zijn zo goed als geen voorzieningen.”

Layla Aerts

In 2016 werd er een vluchtelingendeal gesloten tussen Turkije en de Europese Unie. De deal zorgde voor minder aankomsten, maar het systeem hapert. Vluchtelingen verblijven maanden, soms jaren in opvangkampen voor hun asielprocedure is afgerond. 

Op 3 september 2020 ging kamp Moria in quarantaine na een eerste vastgestelde coronabesmetting. In de nacht van 8 op 9 september verwoeste een hevige brand zo goed als het hele kamp. Het lijkt erop dat bewoners zelf verschillende branden hebben gesticht. “Het resultaat van vijf jaar desastreus en inhumaan migratiebeleid”, volgens Caroline Willeman van Artsen Zonder Grenzen.

In de winter van 2019 trok fotografe Layla Aerts naar kamp Moria op het eiland Lesbos en in maart 2020 sprak ze met enkele vluchtelingen in Edirne, op de grens tussen Turkije en Griekenland. Het verhaal van deze vluchtelingen lees en bekijk je in december 2020 in Still #7. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.