De Toren van Babel

Op zoek naar verbinding in een wereld van torenhoge façades en digitale spraakverwarring

 

Lang geleden, toen de dieren nog spraken, deelden alle mensen op aarde één en dezelfde taal. Maar toen was er een zondvloed. Iedereen vluchtte naar de vlakte van Sinear. Ze bouwden er samen een stad met een toren die tot in de hemel reikte. Het doel: beroemdheid en uniformiteit. God vond dat een hoogmoedig idee en bestrafte de mensheid. Hij liet ze verschillende talen spreken, wat overal tot spraakverwarring leidde. Plots kon niemand elkaar nog begrijpen. De bouw van de toren werd gestaakt en de mensen verspreidden zich over de aarde. Dit eeuwenoude verhaal uit Genesis, het 1ste boek uit de Hebreeuwse Bijbel, vinden we al eeuwenlang terug in schilderijen, films en boeken. En in uitdrukkingen! Denk maar aan de ‘Babylonische spraakverwarring’.

 

Vandaag kroop illustratrice Penelope Deltour in haar potlood om een hedendaagse versie van de mythische toren te schetsen. “Sociale media: ze zorgen vaak voor miscommunicatie of spraakverwarring. Likes en volgers: ze geven me een dubbel gevoel. Zogenaamde influencers: ik stoor me aan hen. Blindelings wandelen we rond met onze smartphone in de hand. Er vormen zich groepen. Sommigen horen erbij, anderen worden uitgesloten. Maar in de schaduw van elke torenhoge, succesvolle en bejubelde influencer zit zijn of haar ‘ware zelf’. Achter de façade van ons succesvolle online leven zit ons échte zijn.”

Wie is Penelope Deltour?

Penelope Deltour is een illustratrice met een artisanale manier van werken. Het tekenproces is duidelijk zichtbaar in haar werk. Ze besteedt veel aandacht aan het tactiele van materiaal en drager. Haar tekeningen worden vaak bestempeld als dromerig of magisch-realistisch. Penelope vertelt binnen verhalen met veel gevoel en emotie.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.