Bashir Abdi

“Gewoon mijn loopschoenen aan en gaan”

Redactie: Nikkie Steyaert, fotografie: Thomas Sweertvaegher

Ik ben Bashir en sport heeft mijn leven veranderd. Toen ik als dertienjarige jongen de oorlog in mijn thuisland ontvluchtte, moest ik helemaal opnieuw beginnen in België. Alles was nieuw: de taal, de cultuur, de mensen, zelfs het weer. Ik kende niemand. Door het sporten vond ik structuur, leerde ik Nederlands, ontwikkelde ik zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen en maakte ik vrienden. Sport verbindt mensen van alle pluimage. Door samen te sporten, worden taboes doorbroken. Ik heb geen glazen bol, maar ik geloof dat ik zonder sport een compleet andere persoon was geweest. Dat ik mijn plek in de samenleving misschien nooit had gevonden.

Ik hou niet van show of dure outfits. Gewoon mijn loopschoenen aan en gaan. Eender waar, eender wanneer. Misschien past atletiek – de moeder van alle sporten – daarom zo goed bij mij?

Er is niets dat mij meer vreugde schenkt dan mijn kinderen. Pas werd ik voor de derde keer papa.  Het groeiproces van baby’s fascineert me. Het is zo mooi om te zien. Op het ene moment een hulpeloos en afhankelijk wezentje en ineens een peuter die kan kruipen, stappen en klimmen. Mijn kinderen zien opgroeien maakt mij intens gelukkig. Als ik bij hen ben, vergeet ik de wereld, het racisme, de druk, de verwachtingen en al het andere negativisme om me heen. Bij mijn gezin laat ik los, kom ik tot rust.

Mensen die het nodig hebben, moeten geholpen worden. Dat wil ik mijn kinderen meegeven. Als zij in nood waren, zouden zij toch hetzelfde willen?  Respectvol omgaan met iedereen in de samenleving. Hun rechten én hun plichten kennen. Weten dat er mensen bestaan die anders denken, een ander geloof of andere overtuigingen hebben. En geloven dat dat goed is. Dat die diversiteit de wereld mooi maakt.

Tijdens het lopen ben ik van niemand afhankelijk. Ook in een wedstrijd sta ik er alleen voor. Ja, atletiek is best wel een individuele sport. Toch horen vriendschap en verbinding er fundamenteel bij. De voorbereiding en de training, het bloed, zweet en tranen; dat alles doorsta ik met anderen. Als ik alles op mijn eentje zou willen verwezenlijken, is het een lange en vooral moeilijke weg naar de top. Ik heb andere mensen nodig.

Opofferingen maken hoort bij topsport. Geen opofferingen, geen prestaties. Zo simpel is het. Mijn familie accepteert dat, want voor hen doe ik het. Het is mijn engagement om mijn vrouw en kinderen een mooi leven te geven. Maar dat neemt niet weg dat het soms moeilijk loopt, zeker wanneer het op het thuisfront minder goed gaat. Ik maak me dan zorgen of voel me schuldig dat ik niet bij hen kan zijn. Maar de keerzijde heeft ook weer een keerzijde. Ons gezin en ikzelf zijn des te gelukkig met de bereikte doelen als we er veel voor hebben opgeofferd.

Ik ben trots op de 800 kinderen die ik met vzw Sportaround bereik. In 2016 richtte ik die vereniging samen met een vriend op. We willen sportmogelijkheden bieden aan kinderen die daar anders weinig toegang tot hebben. Ik ben voornamelijk ambassadeur, maar als ik in het land ben, geef ik af en toe een sportles. ‘Nee, (top)sport draait niet enkel om geld en bekendheid’ leg ik hen dan uit en ik hoop dat ze dat onthouden. ‘En er bestaan nog andere sporten dan voetbal’ zeg ik hen ook. Ik wil hen laten proeven van verschillende disciplines en hoop dat ze via sport hun weg vinden. Op die manier probeer ik mijn steentje bij te dragen en die kinderen te helpen, zoals ik ook ooit geholpen ben geweest. Dankbaar zijn voor de kansen die ik kreeg en iets terugdoen: dat is mijn engagement.

“Ik leg mijn kinderen uit dat er mensen bestaan die anders denken, een ander geloof of andere overtuigingen hebben. En dat dat iets goed is”

Wie is Bashir Abdi?

  • Bashir (32) is een Belgische atleet van Somalische origine. In de winter doet hij aan veldlopen en in de zomer legt hij zich toe op (middel)lange afstanden.
  • Op de Olympische Spelen 2021 in Tokio won hij een brozen medaille op de marathon. In oktober brak hij ook nog het Europees record op de marathon van Rotterdam.
  • Hij is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.