Wat geeft jou emotionele energie?

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Tips om je emotionele energie te verbeteren

Wat?

De kwaliteit van energie!

Volgens Schwartz en Loehr gaat emotionele energie over kwaliteit: ervaar ik positieve of negatieve energie. Met andere woorden: voel ik veel positieve, of eerder veel negatieve emoties. Hoe wij ons voelen heeft veel te maken met verbinding: met anderen en met onszelf. Voldoende tijd voor onszelf, maar ook liefdevolle relaties zijn grote energiebronnen. Onze emotionele energie laadt ook op door lachen en plezier. Jasmin: “Relationele conflicten hebben een grote impact op iemands emotionele energie. We zijn als mensen van nature groepswezens: we houden niet van spanningen. Ook een gevoel van eenzaamheid slorpt energie. Daarnaast kunnen ook zaken zoals schuldgevoel, angst, somberheid, depressie, lage eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld ons veel energie kosten. Volgens Hollins hebben mensen soms verschillende onbewuste energielekken en gaat het meestal over misinterpretatie en vooral het creëren van een ‘verkeerde’ realiteit, gebaseerd op de eigen emoties. Zo kost het veel mentale energie als je altijd uitgaan van een worst-case-scenario of als je je vaak verantwoordelijk voelt voor zaken die mislopen, die je niet zelf in de hand hebt.”

Wie?

De vroedvrouw!

Volgens Jasmin, energetisch therapeut, is iemand met een zeer hoge emotionele energie een persoon, iets vaker een vrouw dan een man, met sterk ontwikkelde voelsprieten. De persoon is begripvol en voelt de zaken goed aan, nog voor ze benoemd worden. “We hebben het vooral over iemand zorgzaam en altruïstisch. Het gevaar is wel dat die persoon zich teveel aantrekt van wat er allemaal misloopt in de wereld, waardoor de emoties hoog oplopen en het moeilijk wordt om te relativeren. Dan evolueren we in de negatieve richting: iemand hysterisch, die niet voor rede vatbaar is.”

Opladen. Hoe?

Laat emoties stromen!

Jasmins tip: “Veel mensen onderdrukken hun emoties, dat zorgt voor enorme blokkades en heeft op zijn beurt een negatieve impact op je algemeen welzijn. Uit dus je emoties. Dat kan door erover te praten met anderen, ze neer te schrijven of ze van je af te schudden op muziek. Emoties moeten vloeien, zo kan energie blijven stromen en worden spanningen niet vastgehouden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je iets hebt om naar uit te kijken. Zoek zaken waar je je op kan verheugen en maak tijd voor liefdevolle verbinding met mensen waar je op kan rekenen en waar je jezelf bij kan zijn.”

“Emoties moeten vloeien, zo kan energie blijven stromen en worden spanningen niet vastgehouden”

Energievampieren

Je kent ze misschien: mensen die je volledige aandacht claimen en je van je energie beroven, zonder daar iets voor terug te geven. Jasmin: “Wanneer je iemand in je omgeving hebt die je emotioneel volledig ‘leegzuigt’, kan je daar op verschillende manieren op reageren. Soms is het beter om de vaak eenzijdige relatie te beëindigen.

Maar er zijn natuurlijk situaties waar dat erg moeilijk is, omdat het bijvoorbeeld gaat over een (hulpbehoevend) familielid. Het beste dat je dan kan doen, is duidelijk je grenzen aangeven. Wat wil en kan je betekenen voor de persoon. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken om 3 keer in de week op een bepaald tijdstip te bellen of langs te komen, zodat je niet de hele tijd bereikbaar moet zijn. Als een persoon steeds klaagt of over hetzelfde wil spreken, kan je ook aangeven dat je graag tijd doorbrengt, maar dat je het over bepaalde onderwerpen niet meer wil hebben. Dat is niet egoïstisch, maar net zorgen voor jezelf.”

een illustratie van een lachende mond voor emotionele energie

Test je energielevels!

Ben jij eerder de wetenschapper, het Duracell konijn, de vroedvrouw of de asceet?  Doe de online test en kom jouw energiescore te weten.

·         NL: https://lijv.nl/tests/energietest/

·         ENG: https://energyprofile.perfprog.com/free/

 

 

Meer weten over de andere energielevels?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.