Geert Delbeke

“Het nut van kerken is dat ze geen nut hebben.

Ze zijn nutteloos en daarom zijn ze zo belangrijk”

 

Redactie: Mattias Devriendt, fotografie: Károly Effenberger

WORDT WAKKER MET IN GEDACHTEN zijn kleinkinderen en kinderen. “Zij hebben het het afgelopen jaar veel moeilijker gehad dan mijn vrouw en ik. Ze kunnen hun vrienden niet zien, moeten kampen en hobby’s missen, kunnen niet naar school. Er staat een stolp op die tienerjongeren. Wij daarentegen zijn luxebeesten. Onze dochter zit in onze bubbel, we wonen in een huis, kunnen boodschappen doen, hebben telefoon, mail en vrienden met wie we kunnen wandelen en onder strikte voorwaarden eucharistie kunnen vieren. Mij hoor je niet klagen.”

VINDT DAT niemand zijn leven heeft veranderd. “Het leven is groeien. Er zijn veel mensen die heel veel voor mij betekenen en naar wie ik opkijk, maar veranderen doe je niet op basis van 1 persoon. Je bent wie je bent en je groeit, gevoed door wie en wat je tegenkomt.”

SPREEKT SCHANDE VAN het feit dat de levensbeschouwelijke uitzendingen op televisie in 2016 werden geschrapt. “3 maanden later vonden de aanslagen in Maalbeek en Zaventem plaats. Natuurlijk is daar geen oorzakelijk verband tussen, maar moslims, orthodoxen, christenen, hindoes of joden aan het woord laten en ruimte geven om te spreken over de goede dingen op de nationale televisie: dat is belangrijk. En dat kost veel minder dan de miljoenen die we na de aanslagen uitgaven om ons zogezegd te beveiligen. De CD&V heeft de gelovigen op dat punt als een steen laten vallen.”

WANHOOPT NIET DANKZIJ de gewone mensen. “Ik heb in mijn leven zoveel gewone, mooie mensen gezien. Mensen die deugen en een engagement opnemen. Er is niets mis met bisschoppen, ministers of BV’s, maar van gewone mensen kunnen we zoveel meer leren.”

VINDT HET EEN GEMISTE KANS DAT we niet vaker samen verstillen. “De Katholieke Kerk had in deze coronacrisis haar gelovigen, maar ook ongelovigen, meer kunnen stimuleren om in kleine groepjes in de tuin of in het park samen te komen om te vieren, om te praten, om eens samen een tekst te lezen. De psychologenpraktijken zitten vol, maar we hebben ook elkaar, hé.”

IS RAZEND OVER de herbestemming van kerken. “Elke keer weer hoor ik, zelfs bij de kerkleiding: ‘Wat is het nut van deze kerk?’ Wel mijn antwoord is: het nut is dat ze geen nut hebben. Ze zijn nutteloos en daarom zijn ze zo belangrijk. Ze vormen de enige overdekte plekken in onze samenleving waar iets moois is, waar ruimte is, waar iets gebeurt, iets in de lucht hangt, waar je niet moet kopen, waar je niet in orde moet zijn met je papieren, niet naar etalages moet kijken, waar je niet hoeft uit te leggen wie je bent, waar iedereen welkom is. Een kerk is echt veel meer dan de zondagse mis. De kerk is niet van de bisschop, maar van de mensen, van haar omwonenden, van zinzoekers, van burgers die tot rust willen komen, van daklozen die wat warmte zoeken. Het zijn ankerpunten in ons landschap, in onze cultuur, in onze geest. Daarover bestaat veelvuldig onderzoek. Duur? Neen, ze kosten 0,8 procent van een gemeentebegroting. Als we dat soort plaatsen wegdoen, worden we ziek. Schrijf het maar op.”

Ik wil nog wat leven

HEEFT NIET DE PRETENTIE OM iets mee te geven aan jongeren en aan zijn kleinkinderen. “Ik heb hen niets mee te geven. Uitspraken zoals ‘Vroeger was het beter’ of ‘Jullie moeten niet klagen’ hebben totaal geen zin. Alles is gewoon anders en daarin moet elk zijn weg gaan. Wij zijn oma en opa. Wij doceren niet en we beginnen zeker niet te zagen over vroeger of over hoe het anders moet. Wij proberen er gewoon te zijn.”

LIGT WAKKER VAN de vraag waarom mensen altijd opnieuw in conflicten belanden. “Vanaf het moment dat de aap een mens werd, is dat spel begonnen: elkaar uitmoorden. De media focussen er altijd weer op. Zelfs mijn abonnement op het magazine MO en de constante catastrofeberichten daarin, maken me zenuwachtig. In die landen zijn toch ook veel mooie projecten en mensen?”

KIJKT MET EMOTIONELE OGEN NAAR Israël en Palestina. “Dat is het land dat mee onze identiteit bepaald heeft. Met wij bedoel ik zowel christenen, joden als moslims. Daarom is het delicaat terrein. De woestijn, Abraham, de uittocht: ik weet wel dat dat symbolische verhalen zijn en dat we nog eeuwen zullen discussiëren over wat Jezus gedaan en gezegd heeft, maar het idee dat hij dezelfde skyline gezien heeft als ik op mijn reis naar het meer van Galilea: dat doet mij iets. Die landen zijn meer dan een symbool.”

HEEFT GEEN GOESTING om dood te gaan. “Ik zou graag nog wat leven, samen met mijn vrienden en familie. Dat zou het mooiste cadeau zijn. Pas op, wij werken aan onze uitvaart. We hebben trouwens recent een graf gekocht op een prachtige Brugse begraafplaats. Soms ga ik er wandelen. Het ligt klaar voor ons. Ons buitenverblijf (lacht).

Wie is Geert Delbeke?

  • Geert Delbeke woont met zijn vrouw Annemie in Brugge.
  • Hij was vroeger journalist en volgt de media nog steeds, onder andere via een vriend die hem wekelijks een selectie goeie internationale artikels doorstuurt.
  • In de tuin van Geert en zijn vrouw loopt schildpad Joris. “Hij is bij ons sinds de zomer van 1975 en schurkt zich altijd tegen mijn lederen schoenen aan. Een trouwe vriend.”

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.