Marthe De Gussem

 

“Door moeilijkheden te overwinnen, behaal je je uiteindelijke doel”

 

Redactie: Luna Rouges, fotografie: Károly Effenberger

LIGT WAKKER VAN humane problemen. “Ik zou willen zeggen dat ik wakker lig van oorlog en klimaat, maar dat zijn niet de dingen die mij het meest bezighouden. Ik neig meer naar empathie voor kinderen die honger lijden, Black Lives Matter… Als individu kan ik weinig veranderen in die situaties, maar ik doe mijn best om via beperkte acties toch iets te verwezenlijken. In mijn laatste jaar Latijn kwam filosofie aan bod. We lazen een artikel over de 12 dingen waar mensen spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen. Daar maakte ik me zorgen over. Je wil toch geen spijt hebben van je leven? We denken te veel aan morgen en hoe het op een dag misschien beter zal zijn, maar we moeten vooral leven voor vandaag.”

We denken aan morgen, maar moeten leven voor vandaag

DROOMT VAN een wereld waar iedereen doet wat hij kan. “Iedereen droomt van wereldvrede, maar hoe ouder je wordt, hoe nuchterder je daarin moet zijn. Ik vind het net mooi aan een persoon als die doelen stelt voor zichzelf. Ik kom echt tot rust als ik weet dat ik alles heb gedaan wat ik kon, en weet dat ik een positieve invloed gehad heb.”

DENKT VAAK AAN Julie van Espen. “Ik bewonder haar enorm. Julie stierf 2 jaar geleden (in mei 2019) en ik denk nog bijna dagelijks terug aan wat er met haar gebeurd is. Er is op Instagram een account over haar leven; ze leek echt een fantastisch persoon. Wat haar is overkomen, vind ik heel moeilijk om mee om te gaan. Ik heb haar nooit gekend en zij heeft ook nooit geweten wie ik ben, maar toch is zij iemand die ik niet vergeet. Ik wil elke dag een beetje meer zijn zoals zij. Daarom zeg ik ook ‘leef vandaag en niet morgen’, want zij heeft dat echt gedaan.”

HEEFT GENOEG VAN de pandemie. “Als ik nu terugkijk op de eerste maanden van de pandemie, vind ik dat ik toen meer had moeten genieten van de rust. Nu is het heel zwaar. Ik zit in mijn eerste jaar universiteit en die maanden lijken eindeloos te duren. Ik heb misschien 2 keer de campus gezien.”

SNAPT NIET hoe studenten in niet-coronatijden hun studies en sociaal leven combineren. “De overstap naar het hoger onderwijs was niet zo speciaal. De eerste weken besefte ik niet zo goed wat er allemaal op me afkwam. Pas erna begon het door te dringen dat ik bijna dag en nacht zou moeten bezig zijn met school om er te geraken. Zelfs zonder sociaal leven is het niet makkelijk. Misschien was dat sociaal leven wel waar we ons aan optrokken en zorgde het voor positieve energie. De dingen waar je normaal kracht uit haalt, zijn nu allemaal weggevallen. Van maandag tot vrijdag draait mijn leven volledig rond mijn studies. Op zaterdagen geef ik zwemles en de rest van het weekend probeer ik echt even te ontspannen.”

KAN HAAR HOOFD LEEGMAKEN tijdens het sporten. “Sinds het einde van de examens in januari ben ik opnieuw beginnen lopen. In het begin is het zwoegen en lastig, maar achteraf ben ik trots op mezelf en het geeft mij ook rust. Eens vroeg in bed kruipen, muziek, een masker, gsm wegleggen en een serie kijken doen ook wonderen. Mensen van onze generatie kunnen moeilijk hun sociale media aan de kant leggen en ik denk dat dat ons net onrustig maakt.”

VOELT ZICH af en toe eenzaam. “Zeker tijdens deze coronaperiode merkte ik dat het soms voor iedereen te veel werd en wou ik anderen niet belasten met mijn problemen. Ik kon altijd wel bij iemand terecht, maar toch had ik soms het gevoel dat ik er alleen voor stond. Ik miste het sociaal contact. Wanneer ik met vrienden wegging, spraken we niet vaak over serieuze dingen. We maakten plezier en zo kon ik mijn zorgen even loslaten.”

WERKT GRAAG AAN de toekomst. “Ik ga mezelf hier misschien tegenspreken, maar ik denk dat er ook doelen moeten zijn voor later. Apps zoals TikTok motiveren mij soms omdat ik daar leeftijdsgenoten zie die goed bezig zijn en dat zorgt ervoor dat ik ook extra mijn best ga doen.”

BESEFT HEEL GOED hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn. “Ik doe altijd mijn best om binnen mijn eigen kring de beste vriendin te zijn die ik kan zijn. Vroeger gaf ik te snel commentaar op iemand, maar daar ben ik in geëvolueerd. Ik besef nu dat ik niet altijd weet wat er in iemands leven gebeurt en dat ik daar ook geen mening over moet hebben. Ik was daar niet mee bezig voor corona, maar nu ben ik me er bewust van hoe eenzaam mensen kunnen zijn of hoe slecht het met hen kan gaan.”

LEEFT VOLGENS het Latijnse motto ‘per aspera ad astra’. “Dat betekent: door moeilijkheden te overwinnen, behaal je je uiteindelijke doel . Niemand die nu aan de top staat, is daar geraakt zonder problemen. Als je constant tegenslag hebt, gaat dat ook wel voorbij. Het moet ooit eens goed gaan in het leven.”

Wie is Marthe De Gussem?

  • Marthe is 18 jaar en is afkomstig uit Aalter.
  • Ze studeert Biomedische Wetenschappen aan UGent en werkt op dit moment haar eerste jaar af.
  • Marthe zwom lang in competitie en geeft nu zwemles. Ze gaat regelmatig lopen en speelt viool.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.