“Mannen moeten beseffen dat vrouwen uniek zijn in de maatschappij. Ze doen iets wat een man niet kan: nieuw leven geven”

Zuster Valsala George

 

Redactie: Veerle Frissen, fotografie: Károly Effenberger

 

KEN JE VAN haar job als algemene overste van de Zusters van Liefde sinds 2005. “Via mijn school, waar voornamelijk Hindoes schoolliepen, kwam ik in contact met enkele catechese-leerkrachten en ontdekte ik het Christendom. Gelukkig zijn mijn ouders heel open, al was het voor mijn vader in het begin moeilijk. In een land waar 83% van de bevolking Hindoe is, is het zeker niet evident om voor je katholieke geloof uit te komen.”

HEEFT EEN MENING OVER vrouwenrechten. “De positie van de vrouw is op veel plaatsen in India nog heel slecht, voornamelijk in steden waar vrouwen regelmatig het slachtoffer worden van (groeps)verkrachtingen. De laatste jaren komen mensen in India massaal op straat om tegen dit soort geweld te protesteren. In mijn ogen respecteren de daders vrouwen niet. Mannen moeten af van hun patriarchale denkwijze. Zij moeten beseffen dat vrouwen uniek zijn in een maatschappij. Een vrouw doet iets wat een man niet kan, namelijk nieuw leven geven. Naast zuster ben ik ook gynaecologe, ik werkte in een ziekenhuis dat arme mensen behandelde die nergens anders terecht konden. Vaak hadden zij er al een reis van honderden kilometers opzitten en waren ze er heel slecht aan toe. Ik heb echt enorm krachtige vrouwen ontmoet.”

DROOMT VAN een wereld waarin vrouwen en mannen dezelfde onderwijskansen krijgen. “Als een koppel in India twee kinderen heeft, een jongen en een meisje, is het steeds de jongen die naar school mag. Wij komen daartegen op. Een geëmancipeerde, hoogopgeleide vrouw kan zorgen voor echte verandering. Alfabetisering leidt tot een vergroot zelfvertrouwen en kan de stap zijn naar financiële onafhankelijkheid. Sommige arme gezinnen leven door wurgcontracten als slaven. Bijvoorbeeld: iemand uit het gezin moet naar het ziekenhuis, maar omdat het gezin het geld niet kan voorleggen, leent het bij de baas tegen een hoge rente. De man wordt tot slaaf gemaakt, moet onredelijk hard werken, verliest samen met zijn gezin hun lapje grond terwijl de vrouw machteloos staat omdat ze ongeletterd is. Een helaas veelvoorkomende schrijnende situatie. Wij leren vrouwen in hun eigen onderhoud te voorzien door handwerk en door ze te leren lezen en schrijven. We merken onmiddellijk het verschil.”

OVERTUIGT JOU VAN het belang van ecologie. “Mensen moeten leren minder afhankelijk te zijn van hun auto. Wat me wel opvalt, is dat er overal ter wereld meer aandacht uitgaat naar ecologie. We beginnen meer en meer te beseffen dat we zorg moeten dragen voor onze planeet. Ik vertrouw erop dat er in moeilijke omstandigheden altijd weer tegenbewegingen ontstaan die zoeken naar creatieve oplossingen. Ik geloof in mensen en in de kracht van kleine groepen die iets uitzonderlijk teweeg brengen. Creativiteit komt altijd bovendrijven.”

ZAL NIET SNEL VERGETEN DAT Groot-Brittannië de Europese Unie verliet. “De Brexit heb ik heel moeilijk verteerd, net omdat ik geloof dat Europa als één natie moet samenwerken, bijvoorbeeld als het gaat over het preventief opsporen van terroristen. De verkiezing van Emmanuel Macron tot president van Frankrijk is dan wel weer een teken dat mensen op zoek zijn naar hoopvolle veranderingen in een samenleving. Zolang we leren naar een gemeenschappelijk doel toe te werken, zal het goedkomen met de wereld. Het geheim is open staan voor iedereen. In India leven alle mensen van alle religies naast elkaar. Er is zelfs een tempel die afwisselend voor andere godsdiensten gebruikt wordt. Op maandag een Boeddhistische dienst, op dinsdag een Hindoeïstische, op woensdag een Christelijke,…. Je kan pas echt tot verbinding komen met mensen als je de ander met een open houding tegemoet treedt, zonder vooroordelen, met het oog op een echte ontmoeting.”

 

Wie is Zuster Valsala George?

  • Ze is geboren in Zuid-India, studeerde gynaecologie en is nu bijna 12 jaar algemene overste van de Zusters van Liefde in Sint-Gillis, Brussel.
  • Als klein meisje ontmoette ze een blinde man die niet in staat was om voor zijn eigen levensonderhoud in te staan. Die avond plukte ze dure cashewnoten in de tuin van haar ouders en bood ze hem aan omdat ze wist dat de man er veel geld voor zou kunnen krijgen. Maar hij weigerde. Dat greep haar aan en deed haar geloven in de goedheid van de mensen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.