Terug naar de essentie: dat is de kracht van een ambacht. Wij gingen langs bij 3 mensen die wars van alle trends hun leven aan handwerk wijden en er verstilling, verbinding en engagement in kunnen vinden en leggen. Dit is het verhaal van Laure De Mees, goudsmid.

Redactie: Nikkie Steyaert, fotografie: Lies Willaert

Passie

Laure: “Ik adem juwelen, ik heb het nooit anders geweten. Toen ik klein was, haalde ik altijd de juwelenkoffer van mijn oma uit de kast en vroeg ik haar naar het verhaal achter elk sieraad. Ik vond het oneindig boeiend. Ze liet me ook elke keer wanneer ik langskwam hetzelfde armbandje herstellen. Stiekem verdenk ik haar ervan dat ze het telkens weer kapot maakte, gewoon zodat ik ermee bezig kon zijn. Maar de toon was wel gezet. Op mijn 12de begon ik al juweeltjes te verkopen of te schenken aan familie en vrienden. Toen ik ging studeren, koos ik resoluut voor een opleiding goudsmid en juwelen. Sinds 2020 ben ik fulltime als goudsmid aan de slag. Ik verkoop mijn eigen collectie en maak ook gepersonaliseerde juwelen, soms vervaardigd uit oude sieraden van klanten.”

Verbinding

Laure: “Ik vind het prachtig dat ik via mijn juwelen een klein deeltje mag uitmaken van iemand zijn verhaal: een verloving, een afscheid, een geboorte. Ik wil geen exclusief merk zijn dat vooral gebakken lucht verkoopt. Ik koester veel meer de verbinding met mijn klanten, de kans om een verhaal te vertellen en een belangrijk moment of een mooie herinnering tot een juweel om te toveren. Ik leg mijn hart en ziel in mijn werk. Als een bepaalde opdracht niet bij mij past, zal ik die dan ook doorverwijzen. Ik blijf trouw aan mijn stijl, voor mezelf, maar ook voor de klant. Zij verdienen een juweel dat hun verhaal weerspiegelt en de juiste emotie opwekt.”

“Juwelen maken is mijn vorm van mediteren”

Verstilling

Laure: “Juwelen maken is mijn vorm van mediteren. Voor eventjes vallen tijd en ruimte weg. Als ik werk aan persoonlijke, op maat gemaakte juwelen, dan versmelt ik mezelf op dat moment met het verhaal van mijn klant, met zijn of haar emoties, wensen en dromen. Dat creëert voor mij veel rust en harmonie. Wanneer ik de juwelen uit mijn eigen collectie maak, kan ik dan weer mijn hoofd volledig leegmaken, omdat elk stuk hetzelfde is en ik er dus niet meer over hoef na te denken.”

Engagement

Laure: “Sinds 2018 werk ik met gerecycled goud. Een juweel is zo mooi, ik wilde dat niet verpesten door de keerzijde die het mijnen van nieuw goud met zich meebrengt. Daarnaast heeft oud goud al een leven geleid, wat een extra dimensie geeft aan een juweel. Ik werk af en toe ook met gerecycleerde stenen, al hoop ik daar in de toekomst nog meer op te kunnen inzetten. Ik besef dat niet veel klanten zelf gaan aankloppen met een vraag naar duurzame juwelen, maar dat betekent niet dat ik ze daarom niet kan aanbieden. Soms moet je het heft in eigen handen nemen. Ik wil niet alleen op esthetisch vlak goed scoren, het juweel moet ook op ethisch vlak ‘mooi’ zijn. Daar sta ik echt achter.”

www.lauredemees.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.