Een kopje thee, your cup of tea? Thee heeft een rijke geschiedenis en wordt gedronken over de hele wereld. Maar wat is thee en waar komt het vandaan? En waarom drinken mensen het zo graag, samen en alleen? Kakiey, Tatjana en Marie over waarom zij thee drinken en hoe het hen verbinding en verstilling schenkt.

Thee drinker Kakiey Zhou

Waarom drink ik thee?: “Het is een gewoonte van thuis. Op Erasmus was ik vergeten om thee mee te nemen van thuis en merkte ik dat ik geen afstand kan nemen van thee, zeker niet van de thee die ik thuis gewend ben. Sindsdien neem ik altijd een klein potje losse thee mee, als ik voor een langere tijd weg ben. Als ik lang geen thee gedronken heb, voel ik me gewoon niet helemaal op mijn gemak. Zeker na het avondeten snak ik naar mijn kopje thee. De laatste 4 jaar ben ik wel meer gaan experimenteren en verschillende soorten thee gaan uitproberen. Op zoek naar wat ik zelf lekker vind, los van wat ik gewoon ben van mijn familie. Misschien ben ik op zoek naar ‘mijn thee’, die ik dan ‘mijn familie thee’ kan noemen? Welke thee ik wanneer drink, hangt een beetje van mijn gemoed af. Waar ik in het begin eerder snakte naar Chinese groene thee na een zware maaltijd, vooral voor het stimuleren van mijn darmen, ben ik de laatste tijd grote fan van Japanse groene thee. Die kopjes hebben een kalmerend effect en ik bewaar ze daarom standaard in een lade op mijn werk. Mijn vriend Max komt uit Duitsland en zijn favoriete thee is een fruit melange. Hij drinkt ongeveer een halve liter thee per dag, maar voor hem is dat puur omdat hij water saai vindt. We delen dus niet dezelfde passie voor thee. Misschien heeft het te maken met mijn Oosterse achtergrond. Voor mij is fruitthee trouwens eerder iets dat ik zou drinken wanneer ik ziek ben, niet iets om elke dag van te genieten. Voor mij moet thee ook zeker thee bevatten: wanneer ik verse muntthee bestel in een bistro, wordt het theezakje wel eens vergeten. Maar voor mij is dat dan geen thee.”

BIO

  • NAAM: Kakiey Zhou
  • LEEFTIJD: 29 jaar
  • REGIO: Maldegem
  • FAVORIETE THEE: Oolong
  • AANTAL KOPJES PER DAG: 1 à 1,5 liter thee / 5 à 8 pouring

Thee drinker Marie Muylle

Waarom drink ik thee?: “Ik drink graag thee omwille van de smaak en omdat het goed is voor de gezondheid en de vertering. Zo bevat groene thee veel antioxidanten. Ik vind het daarnaast erg fijn om samen met iemand in alle rust van een drankje te genieten. Veel mensen denken spontaan aan een tasje koffie, maar bij mij is dat dus een kopje thee. Samen thee drinken mag van mij trouwens gewoon in stilte gebeuren. Je hoeft niet te spreken om je verbonden te voelen.”

BIO

  • NAAM: Marie Muylle
  • LEEFTIJD: 74 jaar
  • REGIO: Antwerpen
  • FAVORIETE THEE: Jasmijn
  • AANTAL KOPJES PER DAG: 3 tot 4 kopjes

Thee drinker Tatjana Ceuterick

Tatjana met een kopje thee

Waarom drink ik thee?: “De familie langs mijn mama’s kant is van Engeland. Naast koffie, was thee dus altijd rijkelijk aanwezig bij familiebezoeken aan mijn oma. Ze dronk haar thee op zijn Engels: jawel, zwart met melk. Een gewoonte die ik nooit echt begrepen heb. Thee drinken is voor mij dus een beetje symbolisch en verbindend. Het brengt me terug naar de rust van een Londens appartement, waar ik samen met mijn oma een kopje thee met gingerbiscuits at en luisterde naar verhalen over haar buren en het leven. Of waar we gewoon in stilte van ons theekopje nipten, terwijl mijn oma haar kruiswoordraadsel invulde. Ook in België geniet ik nu nog steeds van een kopje in de veranda van mijn mama. Thee was daarnaast ook steeds mijn constante tijdens de blokperiode, en ook nu blijft thee mijn go-to als ik even wil bezinnen.

Ik hou daarnaast ook van de hele theebeleving en daar hoort voor mij mooi servies bij. Ik ben een fervente verzamelaar van theedoosjes van Clipper. Na een zoektocht in binnen- en buitenland verzamelde ik een heel rek vol doosjes. Daarnaast heb ik ook een theeservies van Alice in Wonderland, van de Britse winkel Whittard (yes, opnieuw Londen). Het is mijn favoriete boek, dus dat moest ik in mijn kast hebben. Voor elke gelegenheid voegde ik een nieuw stuk bij mijn verzameling, tot hij na een drietal jaar compleet was. Met dit servies smaakt mijn thee nu nog beter!”

BIO

NAAM: Tatjana Ceuterick
LEEFTIJD: 29 jaar
REGIO: Lochristi
FAVORIETE THEE: Earl Grey & Jasmijn (los)
AANTAL KOPJES PER DAG: 2-4 kopjes

Meer weten over thee? Lees ons dossier!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.