Hoe kan je jouw fysieke energie boosten?

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Fysieke energie

Wat?

De kwantiteit van energie!

Op de ene dag voelen we ons energiek en staan onze voeten niet stil, op de andere dag raken we zelfs na drie keer snoozen amper uit bed. Wanneer je op die manier je energie beoordeelt, kijk je naar je fysieke energie. Volgens Schwartz en Loehr wordt dat energielevel vooral beïnvloed door je slaappatroon, je voeding, hoeveel je beweegt, je persoonlijke hygiëne, een goede ademhaling en de mate waarin je fysiek kan ontspannen. Ondanks het feit dat mensen dit energielevel het meest gebruiken als maatstaf om menselijke energie uit te drukken, wordt fysieke energie volgens Schwartz in onze huidige maatschappij verwaarloosd. In plaats van na het werk nog een half uurtje buiten te wandelen, nestelen we ons graag in de zetel, met een soda of alcoholisch drankje en een zak chips, ‘want het werk heeft toch al veel energie gevraagd’. Terwijl we stiekem wel weten dat ongezonde voeding ons fysiek energieniveau alleen maar meer zal uitputten.

Peter Hollins schrijft in zijn boek ‘Endless energy’ dat mensen op die momenten niet naar de signalen van hun lichaam luisteren. Vermoeidheid wordt opgelost door een grote tas koffie of een fris energiedrankje. Fysieke pijn en ongemak, zoals spanningshoofdpijn en buikpijn, worden aangepakt met medicatie. Die ‘oplapmiddelen’ werken op korte termijn, maar pakken het probleem niet bij de wortels aan. Jasmin is het daarmee eens. “Luisteren naar je lichaam is erg belangrijk. Ga niet over je eigen grenzen: te weinig slapen of een zeer onregelmatig slaapritme, te weinig (gezonde) voeding en fysieke overbelasting hebben een slechte invloed op onze fysieke energielevels, en dat beïnvloedt ook onze emotionele, mentale en spirituele energie.”

Wie?

Het Duracell konijn!

Volgens Jasmin, energetisch therapeut,  kan je mensen met zeer hoge fysieke energie herkennen aan het feit dat ze moeilijk stilzitten en vaak eerst hun energie kwijt moeten, vooraleer ze tot rust kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan een persoon met ADHD. Ook (top)sporters hebben vaak hoge fysieke energielevels, want ze leven volgens een strikt schema: gezond eten, goed slapen, veel sporten.

“Luisteren naar je lichaam is belangrijk. Ga niet over je eigen grenzen”

Opladen. Hoe?

Een gezonde balans!

Jasmins tip: “Maak contact met je lijf. Beweeg, maar op een manier die jij leuk vindt. Maak jezelf gerust eens fysiek moe, en neem dan een rustmoment. Zoek naar manieren waarop je je lichaam kan ontspannen: een massage, een badje nemen. Eet daarnaast ook gezond, drink voldoende, slaap voldoende en zorg voor een goede balans tussen rust en actie.”

Hoe kweek je een gewoonte?

Geef het 90 dagen

In het boek ‘The power of full engagement’ spreken Loehr & Schwartz over energiemanagement: niet je tijd, maar je energie moet je managen om efficiënt en gefocust door het leven te gaan. Zij deden onderzoek naar topsporters en hoe ze door energiemanagement hun prestaties kunnen verbeteren. Energiemanagement berust op 4 principes: er zijn vier soorten energie; wanneer je energie gebruikt, moet je die opnieuw aanvullen; geen groei zonder ‘overbelasting’ en het belang van de ontwikkeling van rituelen. Ze gaan ervanuit dat net zoals je een spier kan trainen, je ook je andere energielevels kan verbeteren door bijvoorbeeld te werken aan wilskracht en discipline. Jasmin is het daarmee eens, maar nuanceert. “Geen groei zonder ‘stretch’, dat klopt. Je moet uit je comfortzone komen, maar neem geen te grote stappen tegelijk. Je mag er buikpijn van krijgen, maar het mag geen maagzweer worden. Als je iets spannend vindt, doe het dan stapje per stapje en ga rustig aan. Elke stap die goed gaat, geeft je vertrouwen voor de volgende stap. Ook is het zo dat hoe vaker je iets doet, hoe minder mentale inspanning het vraagt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het 90 dagen duurt vooraleer een nieuwe activiteit of nieuw gedrag een gewoonte wordt. Als je bijvoorbeeld elke dag een ‘mindful’-momentje wil inplannen, kost dat in het begin veel moeite. Maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte, een ritueel, en kost het ons niet veel meer inspanning dan tandenpoetsen en je kleren aandoen.”

 

illustratie van een spierbal als fysieke energie

Meer weten over de andere energielevels?

3 reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.