Alisha over haar leven in de sloppenwijk, haar dromen en haar angsten.

Hecht veel waarde aan familie. “We wonen in een sloppenwijk met 7 onder één dak: grootouders, ouders, mijn zus, mijn broer en ik. Ons huis bestaat uit één kleine ruimte, dus bij ons ben je eigenlijk nooit echt alleen. Die drukte en gezelligheid vind ik fijn. Ook wanneer ik naar school wandel of water haal, doe ik dat altijd samen met mijn broer of zus. Zeker voor meisjes is het in het deel van de stad waar ik woon niet de gewoonte om alleen te wandelen.”

Voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere broer en zus. “We zien eigenlijk constant zwarte sneeuw. Ons gezin heeft het erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Mijn papa is de enige kostwinner. Hij is schoenmaker en verdient zo’n 4000 roepies per maand (44 euro, n.v.d.r.). Met dat loon moet hij onderdak en eten voor 7 mensen betalen. In bed lig ik soms wakker van de slechte woonomstandigheden waarin mijn broer en zus opgroeien. Omdat ik de oudste ben, wil er in de eerste plaats voor zorgen dat zij het goed hebben en iets van hun leven kunnen maken. Daarom voel ik ook een zekere druk om te gaan werken en geld te verdienen voor mijn familie. Zo kan ik hen op weg zetten, en hoeft mijn papa zich minder zorgen te maken.”

Gelooft in God. “God neemt een belangrijke plaats in mijn leven in. Wij zijn moslim, dus we bidden thuis 5 keer per dag. Op mijn school zitten leerlingen van verschillende religies samen. Ook in de wijk waar we wonen, leven moslims, christenen en hindoes samen. Religie zorgt hier eigenlijk niet voor conflicten. Als er spanningen zijn, ligt dat eerder aan de waterschaarste. Er zijn soms lange wachtrijen aan de waterput en dat leidt weleens tot discussies.”

Is dol op dansen. “Het liefst op Bollywood muziek. En het liefst alleen, want ik ben een beetje verlegen. Ik kijk ook graag online naar video’s van Bollywood dansers, op YouTube en op TikTok. Dat doe ik op de telefoon van mijn vader, want we hebben maar 1 telefoon voor ons hele gezin. Als ik later een job en geld heb, zou ik graag mijn eigen telefoon kopen.”

Wil later graag advocate worden. “Niemand uit onze gemeenschap is daar ooit eerder in geslaagd. De eerste advocate uit onze wijk, stel je voor. Als advocate zou ik opkomen voor mensen zoals mezelf en mijn buren: mensen die niet zo veel rechten hebben. En die lange, zwarte jas die advocaten dragen, dat lijkt me ook gewoon leuk om dragen.”

Droomt ervan om te reizen naar verre landen.“Ik ben nog nooit buiten Kolkota geweest, maar ik droom er van om naar Dubai te gaan. Bovenop Burj Khalifa staan, dat lijkt me echt fantastisch. Of naar Europese steden zoals Londen of Parijs reizen. Als het me niet lukt om advocate te worden, lijkt de job van stewardess me ook wel leuk. Dan kan ik naar alle mooie plekken in de wereld reizen. Ik zou graag eens witte sneeuw zien.”

De mensen in onze buurt vinden het een schande dat ik op mijn leeftijd nog niet getrouwd ben en nog steeds naar school ga”

Mist soms de stilte. “Eigenlijk is het in Kolkota zo goed als nooit stil. Soms kan ik mij door de constante ruis van verkeer, muziek en mensen moeilijk concentreren op mijn huiswerk. Dan vraag ik aan de mensen buiten om wat stiller te zijn, maar meestal werkt dat niet echt. Mezelf proberen te kalmeren, is echt een opgave.”

Beseft dat niet alle meisjes in India de kans krijgen om naar school te gaan. “Mijn buurmeisje is even oud als mij en zij is getrouwd en heeft intussen al twee kinderen. Veel meisjes hier in India worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt door hun ouders. Soms zien ze hun bruidegom zelfs voor het eerst op de dag van het huwelijk. De mensen in onze buurt vinden het een schande dat ik op mijn leeftijd nog niet getrouwd ben. Ze vinden het zinloos dat ik nog steeds naar school ga. Gelukkig vinden mijn ouders en grootouders dat wel belangrijk. Ik ben hen echt dankbaar.”

Heeft veel begrip voor jongeren met mentale problemen. “Als kinderen of jongeren door een moeilijke periode gaan, of dat nu hier is of in België, moeten ze daar vooral met iemand over praten. Hier leven veel kinderen die angstig zijn of depressieve gedachten hebben, maar er met niemand over praten. Ze houden hun problemen voor zichzelf omdat ze ervan uitgaan dat de anderen genoeg hebben aan hun eigen problemen, of omdat ze bang zijn om als ‘gek’ bestempeld te worden. Ik kan gelukkig met mijn problemen bij mijn mama terecht. Zij is echt mijn beste vriendin en ze kent al mijn geheimen. Voor wie met zijn problemen thuis niet terecht kan, is er bij ons een schoolpsycholoog.”

Pleit voor gelijkheid tussen man en vrouw. “Meisjes worden in onze gemeenschap opgevoed met de gedachte dat ze minder kunnen en mogen dan jongens. Gelukkig denken mijn ouders daar anders over. Mijn broer moet even veel helpen bij klusjes als wassen, water halen en koken. Volgens mij zijn meisjes zelfs tot meer in staat dan jongens.”

 Wie is Alisha?

  • Alisha (17) woont in Kolkata, India.
  • Ze gaat naar Ek Tara*, een school in het hart van de grootste sloppenwijk van de stad.
  • Ze heeft 1 broer (9) en 1 zus (12).

Redactie: Julie Goditiabois, foto: Layla Aerts

*Ek Tara is een muziek- en kunstschool in de sloppenwijk van Kolkata die werd opgericht in 2021 door de Tomorrowland Foundation (opgericht door Tomorrowland, een van de grootste elektronische muziekfestivals ter wereld) en bereikt momenteel meer dan 1300 kinderen en vrouwen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.