De energiepiramide van Loehr

Hoe we via verstilling, verbinding en engagement onze batterijen opladen

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Energie, het woord heeft het afgelopen jaar een negatieve bijklank gekregen. We linken het al snel aan brandstoffen en torenhoge prijzen. Maar ook mensen draaien op energie: al hebben we het dan niet over elektriciteit, aardgas, mazout of zonnepanelen. Maar wat is dan wel onze energiebron? En welke energievreters gaan we beter uit de weg? Jasmin over opladen door rekening te houden met de vier energielevels van de energiepiramide van Loehr. “Moe maar voldaan, daar is niets mis mee. Je volledig uitgeput voelen, dat is een ander verhaal.”

‘Ik ben moe’. We zeggen én horen het wel vaker. Wanneer we spreken over onze energiehuishouding, hebben we het vaak over kwantiteit: ik heb veel of weinig energie. Als we energie tekort hebben, slapen we een uurtje langer, want op die manier laden we opnieuw op, toch? Tijd voor een streepje theorie over verschillende energielevels en de energiepiramide van Loehr!

Onder andere Deepak Chopra (arts en Indiase schrijver over spiritualiteit en alternatieve geneeskunde), Peter Hollins (psycholoog), Tony Schwartz (journalist, spreker en auteur) en Jim Loehr (psycholoog) spreken over vier levels van menselijke energie: fysieke, mentale, emotionele en spirituele. Tony Schwartz en Jim Loehr geven de vier levels weer als een energiepiramide, analoog met de piramide van Maslow, waar spirituele en mentale energie pas kunnen floreren, nadat je een goede basis aan emotionele en vooral fysieke energie hebt.

Ook Jasmin Vogeley, psycholoog en energetische lichaamstherapeut, gebruikt het kader van de vier energielevels in haar praktijk. “Het klopt dat er een basislevel fysieke energie moet zijn om zaken te kunnen verwezenlijken. Als je ontzettend vermoeid bent en je je ogen niet kan openhouden of wanneer je erg veel honger hebt, moet je eerst aan die behoeftes voldoen, vooraleer je andere dingen kan doen of aan andere dingen kan denken. Ook moet je voldoende positieve emotionele energie hebben om iets ‘aan te kunnen’. Maar als energetisch lichaamstherapeut hanteer ik een holistische benadering: ik zie fysieke, emotionele en mentale energie als energiebronnen op hetzelfde level. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Spirituele energie is dan eerder de ‘bedding’ – een overkoepelende energie – die bewust of minder bewust voor je voelbaar is, afhankelijk van individuele persoonlijkheidskenmerken.”

Als energetisch lichaamstherapeut hanteer ik een holistische benadering: ik zie fysieke, emotionele en mentale energie als energiebronnen op hetzelfde level.

Energetisch therapeut die gelooft in de energiepiramide van Loehr

Jasmin Vogeley

  • Energiescore: 80%
  • Jasmin (50) is samenwonend en heeft 2 zonen. Ze woont in Eindhoven (Nederland).
  • Ze is psycholoog en energetisch lichaamstherapeut. Daarnaast is ze auteur van het boek ‘LEEF VOLUIT – 5 sleutels om vol energie en passie te leven’
  • Jasmin laadt op door yoga, wandelen in de natuur, goede gesprekken en dansen.
  • Het horen van slecht nieuws is haar grootste energievreter.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.