Wat geeft jou spirituele energie?

Redactie: Nikkie Steyaert, illustraties: Thaïs Anteunis

Spirituele energie

Wat is spirituele energie?

De kracht van energie!

Spirituele energie heeft te maken met zingeving en het hebben van een doel. Je voelt je deel van een groter geheel en hebt het gevoel dat je bijdrage aan dat geheel ertoe doet. Volgens Hollins gaat spirituele energie daarom gepaard met passie, toewijding en zeer sterke motivatie. Ook Jasmin beaamt: “Wanneer je het gevoel hebt dat niets dat je doet betekenis heeft, dan kost dat veel energie. Een job uitoefenen die je niet leuk vindt, geen uitdaging biedt, niet strookt met je waarden of waar je weinig erkenning voor krijgt, is slecht voor je spirituele energie.

Wat wel typisch is voor de meeste mensen is dat spirituele energie pas in een later stadium van het leven een belangrijke rol inneemt. Als kind of jongvolwassene leef je vaak in een veilige cocon, maar wanneer je geconfronteerd wordt met grote levensgebeurtenissen zoals verlies, ziekte of een scheiding, ontwikkelen zich levensvragen, waardoor zingeving en betekenis meer op de voorgrond treden.”

Wie?

De asceet!

Als Jasmin het profiel van iemand met hoge spirituele energie moet beschrijven, denkt ze in de eerste plaats aan mensen die eerder teruggetrokken of in gemeenschap leven: monniken, nonnen, pelgrims. Jasmin: “Het zijn vaak mensen die niet gehecht zijn aan materiële zaken en moeilijk aarden in de prestatiegerichte en eerder egocentrische hedendaagse maatschappij. Ze zoeken naar betekenis, zingeving en hun plaats in het groter geheel. Ook idealistische mensen of mensen die vrijwilligerswerk doen, hebben vaak een hoge spirituele energie.“

Opladen. Hoe?

Mediteer!

Jasmins tip: “Bouw een me-time momentje in je dagelijkse routine. Ademhalingsoefeningen, mediteren, verstilling. Bezin ook eens over je waarden: wat vind jij echt belangrijk in het leven en hoe kan je waardegericht leven? Ga op zoek naar mensen die je waarden delen en waar je op een dieper level verbinding mee kan maken.

Ten slotte kan het ook helpen om een engagement aan te gaan: kies bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk bij een organisatie waar je achterstaat. Durf ten slotte je dromen en verlangens te volgen, daar hoef je vaak geen drastische maatregelen voor te nemen. Zoek naar manieren om ze vorm te geven in je leven.”

“Spirituele energie neemt vaak pas in een later stadium van het leven een belangrijke plek in, als mensen geconfronteerd worden met een belangrijke levensgebeurtenis”

illustratie van een hart voor spirituele energie

Test je energielevels!

Ben jij eerder de wetenschapper, het Duracell konijn, de vroedvrouw of de asceet?  Doe de online test en kom jouw energiescore te weten.

·         NL: https://lijv.nl/tests/energietest/

·         ENG: https://energyprofile.perfprog.com/free/

 

 

Meer weten over de andere energielevels?

2 reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.