Het leven is een zoektocht naar ‘jezelf worden’
Redactie: Mattias Devriendt, fotografie: Veerle Frissen
HEEFT VAN HOREN ZEGGEN dat het oor het best ontwikkelde orgaan is van een foetus. “Kind en moeder horen elkaar in de buik. Dat is toch prachtig. Onze regel begint daar trouwens mee: écoute! Luister! Leren luisteren naar ons innerlijk, dat is onze uitdaging. Het zal misschien raar klinken, maar echt bidden, is luisteren. De moeilijkste uitdaging voor een monnik is het gebed.”
PLEIT ERVOOR stilte te integreren in ons onderwijssysteem. “‘Zwijgen’ en ‘stilte horen’ in jezelf zijn dingen die je moet leren. Ik zeg niet dat er iets mis is met televisie, muziek of schreeuwerige bijeenkomsten. Wat ik zeg, is dat onze diepe gevoelens, confronterende dingen en verdrongen gedachten in zo’n omstandigheden moeilijk naar boven kunnen komen. Voor mij begint alles met gebed, reflectie en stilte. Dat is de bodem waarin God kan groeien.”
HEEFT RESPECT VOOR elke mens. “Hier leven 27 monniken die samen 11 nationaliteiten hebben. We zijn heel verschillend, maar hebben wel dezelfde geloofs- en levensvisie. Ik zie hier ook veel bezoekers uit diverse landen en met heel uiteenlopende achtergronden. Ik kijk naar hen als mens, los van huidskleur of opvattingen. Ze stellen zich hier soms de vraag: heeft het zin wat ik doe? Alleen al het feit dat die vraag opkomt bij anderen, vind ik fantastisch. Een plek creëren waar mensen tot dat soort vragen komt, is ook een deel van onze opdracht.”
KAN IEDEREEN AANRADEN OM zichzelf te leren kennen en in vraag te stellen. “Het leven is een zoektocht naar ‘jezelf worden’. Iedereen is immers heel erg bepaald door zijn of haar opvoeding. Op zoek gaan naar een plek en een manier die bij je past, is één van de moeilijkste dingen. Begin die zoektocht bij jezelf. Het is al te gemakkelijk om de ‘schuld’ van ons karakter of ons handelen bij een ander te leggen. Als ik me hier in het klooster erger over de houding van een medebroeder dan moet ik de schuld niet bij hem leggen (wijst met wijsvinger naar voren) en ook niet bij God (wijst met duim naar boven). Er schieten nog 3 vingers over die naar mezelf wijzen. Wat gaat er in mij om? Waarom erger ik mij aan hem? Als er iets wringt in mensen hun huwelijk of een hechte vriendschap valt uiteen, kijk dan eerst naar jezelf om uit de situatie te leren. Dat durft men vandaag niet meer. Als je partner of een kennis in woede uitbarst, leer dan om hem of haar niet meteen van wederwoord te dienen, maar luister en heb de discipline om niet meteen terug te schreeuwen. Zoek bij jezelf.”
IS ONDER DE INDRUK VAN de figuur van Jezus. “Op geen enkel moment denkt hij aan zichzelf of is hij egoïstisch. Alles in Hem is op de ander gericht. Dat is voor mij de echte mens: iemand die in relatie staat tot de andere mens.”
ZOU WILLEN DAT de Westerse mens niet langer van elke opdracht een persoonlijke uitdaging maakt. “We denken te veel dat we alles alleen kunnen en zijn het niet meer gewoon om in groep te denken. Mijn opdracht om het voorbeeld van Jezus te volgen, is bovenmenselijk. Dat kan ik gewoon niet alleen. Ik besef heel goed dat het op eigen kracht niet zal lukken. Ik heb mijn medebroeders nodig en moet vertrouwen op wat ik de Heilige Geest noem.”
VINDT DAT je God niet hoeft te voelen. “Geloof is niet ‘voelen’. Ik ben bang dat mensen zich te veel focussen op het gevoel. Er moet ambiance en beleving zijn. De wereld is een evenement! (lacht) Geloven is echter een overgave van vertrouwen. Om te geloven heb je je intellect niet nodig. Het gaat niet over ‘waarheden’. Geloven is een liefdesrelatie. Het is gegrepen zijn door de persoon van de ander, door de natuur, door de schoonheid. En dankbaarheid omdat God ons dat allemaal heeft geschonken.”
IS ER ZEKER VAN DAT er een tijd komt waarin jongeren zullen inzien dat het materiële niet bevredigt en dat rijkdom vergaren geen zinvol doel is. “Veel mensen leven vandaag zonder dat ze God ervaren of zonder Godsvoorstelling. Of ze weten niet precies wat God betekent en hebben er een heel kinderlijk beeld van. Daardoor schrijven ze de Kerk, God en het geloof af. Maar de vraag naar verdieping zal terugkomen.”
Philippe Vanderheyden
- Pater Philippe (°1941) is afkomstig uit Sint-Niklaas.
- Hij was 19 jaar abt van de abdij Chevetogne en is er vandaag actief als gastenpater.
- Hij houdt van voetbal. Zijn favoriete club is Bayern Munchen.