“God is een overstijgend concept. Geen hem of haar of het”

 

Redactie: Mattias Devriendt, fotografie: Veerle Frissen

 

KEN JE ALS de man die als mol heel Vlaanderen in de maling nam in het gelijknamige tv-programma.Zelfs tijdens die periode was mijn priesterschap een evidentie. Eigenlijk word ik nooit aangevallen omdát ik priester ben. Een groter probleem is het feit dat ik tot het instituut kerk behoor. Kindermisbruik, homoseksualiteit of abortus: daarover wordt ik dikwijls aangesproken, ook al strookt mijn mening heel vaak niet met die van het instituut Kerk. Het is spijtig dat de kerk een taal spreekt voor insiders die niet aanslaat bij de brede samenleving.”

BESEFT MAAR AL TE GOED DAT zijn leven er anders uitziet dan dat van zijn leeftijdsgenoten. “Ik ben 34. Mijn vrienden settelen zich of krijgen kinderen.  En als er uitzonderlijk geen parochieviering op zondag, ben ik dus de sukkel die ’s ochtends eens op het gemak naar de bakker trekt en daar tot zijn verbazing een ellenlange rij aantreft. Op zo’n momenten merk ik dat ik het leven van veel gezinnen blijkbaar niet zo goed ken.”

HAAT HET ALS er denigrerend gedaan wordt over ‘de jeugd van tegenwoordig’.  “De maatschappij is veeleisend. Falen is geen optie. Ze moeten slagen in het leven, er perfect uitzien, meekunnen met sociale media. Daarmee omgaan is echt niet evident. Anderzijds is het een generatie die vlak in je gezicht zal zeggen dat ze iets niet oké vinden en haar mening luid verkondigt op Twitter of Facebook, maar het daarbij laat en vaak niet durft doorduwen en strijden voor het grotere goed.”

BEWEERT DAT de godsdienstles niet bedoeld is om leerlingen tot Katholieke zieltjes of kerkgangers te maken. “Veel belangrijker is dat ze een sterke mening vormen over de actualiteit, dat we tegendraadse visies niet uit de weg gaan en verhalen blijven vertellen. Er zijn best goeie trucs om een Bijbelverhaal tot bij jongeren te krijgen. Het kan niet zijn dat we een generatie kweken die een kerk binnenkomt, vooraan 13 dinerende ‘dudes’ op een schilderij ziet en niet kan zeggen dat dat ‘Het laatste avondmaal’ is.”

WORDT BLIJ VAN kerken die op een goede manier herbestemd zijn. “Een herbestemming betekent gauw dat er ‘iets’ moet gebeuren, terwijl het in de architectuur een trend is om te investeren in lege ruimtes en leegte toe te laten. Zo ontstaat er een oase van rust. Durf daarom eens een kerk volledig leegmaken en leeg laten.”

VERGELIJKT BIDDEN MET seks. “Er worden wolkjes over opgelaten, maar over hoe het au fond allemaal in elkaar zit, daar babbelen bitter weinig mensen over. Bidden is volgens mij de sleur van het leven op stop zetten, stil worden en het gevoel hebben dat je niet alleen staat met je problemen, maar dat je ze kan doorgeven aan alles wat jou als mens overstijgt. En binnen de Katholieke traditie noemt dat dan God. Trappisten zijn trouwens de ‘champions league’-mannen. Als leerlingen vragen hoe zij dat doen, 6 x per dag bidden, is het eerste wat de Trappisten hen zeggen: ‘proberen niet in slaap te vallen’. (lacht)”

ZOU WILLEN VERHUIZEN NAAR Zuid-Afrika, Brussel of naar een caravan.  “Gewoon eens van vandaag op morgen zeggen: ‘ik ben hier weg’.”

ZOU DE KLOK GRAAG TERUGSPOELEN OM het woord God te schrappen uit de Christelijke traditie. “En alle kunst waarop God is afgebeeld, een hele poos opbergen. Veel mensen hebben immers een totaal verkeerd beeld van God: een man met een baard die alles beslist. En laat dat nu net zijn wat we in onze huidige samenleving niet langer willen. Kijk, God is een overstijgend concept. Geen hem of haar of het. ‘God is als een arend’, zegt de Bijbel, ‘die zijn jongen uit het nest smijt, maar eronder vliegt om hen keer op keer omhoog te gooien tot ze op eigen kracht vliegen.’ Dat is voor mij een goed godsconcept. God is een opdracht. Geloven is handelen. Met zo’n godsbeeld raak je nooit in conflict met de wetenschap.”

ZOU WILLEN DAT mensen diversiteit als een troef zijn. “Dat als een buurman in een appartementsgebouw zegt dat hij 6 maanden in de gevangenis heeft gezeten en uitlegt wat hij geleerd heeft, het antwoord van de buurvrouw is dat ze onder de indruk is. Dat een moeder aan het koken is en gaat vragen aan haar Marokkaanse buurman wat ze kan doen om haar recept te verbeteren. En dat kinderen op de speelplaats jaloers zijn op het feit dat iemand uit hun klas twee papa’s heeft.”

 

Wie is Pieter Delanoy?

  • Pieter Delanoy is leerkracht godsdienst en geschiedenis in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge.
  • Daarnaast is hij priester in de parochie Assebroek.
  • In 2018 was hij De Mol in het gelijknamige tv-programma.
  • Samen met enkele vrienden richtte hij de vzw ‘Boeta’ op, die onderwijskansen biedt aan jongeren in Zuid-Afrika. Elke zomer trekt hij naar daar.
  • Als hij de samenleving zou kunnen hertekenen, zou hij willen ‘dat mensen variëteit als het grootste cadeau ooit zien’.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.